Tolosa

El "sí" guanya la primera consulta sobre la independència a Euskadi per un 95,8%

RedaccióActualitzat

A Euskadi, 35 municipis han celebrat consultes pel dret a decidir, en una jornada convocada per la plataforma ciutadana Gure Esku Dago (És a la nostra mà). El "sí" ha guanyat aquesta primera consulta sobre la independència per un 95,8%. Està previst que aquest any se'n facin quatre més, el 2 d'abril, el 7 de maig i el 18 de juny.

En total, fins a l'estiu, hauran pogut votar unes 600.000 persones. La iniciativa té el suport de l'esquerra abertzale i de part del PNB de Guipúscoa.

Totes les localitats on s'ha fet la consulta aquest diumenge eren de Guipúscoa, menys una. Hi havia més de 124.000 ciutadans que podien votar. Només calia ser més gran de 16 anys i aparèixer al cens.

La papereta que havien de dipositar a l'urna variava lleugerament segons cada comarca, però totes giraven al voltant de la idea: "Vol ser ciutadà d'un estat basc sobirà?"

Segons EITB, a les 12 del migdia, la participació mitjana era del 9%. Al final de la jornada ha estat del 24,8%, ja que han acudit a les urnes 30.389 de les 124.274 persones cridades a votar. Els promotors de la iniciativa, la plataforma Gure Esku Dago, destacaven el poder de revulsiu que té la societat sobre els partits.

Els observadors han garantit la pulcritud de l'escrutini i des de l'ANC i d'Esquerra han ofert l'experiència de Catalunya.

L'any passat ja es va fer una consulta en 34 municipis, amb una participació del 29% i la victòria del sí a la independència amb un 96% de suports.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut