Bilbao

El pacte PSE-PP preveu la llibertat d'elecció de llengua i la renúncia del PP a presentar mocions de censura

El preacord que es va tancar dijous entre el PSE i el PP per permetre la investidura del candidat socialista, Patxi López, com a nou lehendakari, inclou un pacte per implementar la llibertat d'elecció de llengua, tant en l'ensenyament com a l'hora d'accedir a una feina o a la funció pública. A més, inclou dotar de més mitjans l'Ertzaintza per lluitar contra ETA. El pacte compromet el PP a "no presentar ni donar suport a les mocions de censura", llevat del cas d'"incompliment" del pacte. El preacord, titulat "Bases per al canvi democràtic al servei de la societat basca", inclou la proposta d'un acord amb el govern central per completar el desenvolupament de l'Estatut de Gernika "en les matèries amb mitjans pendents de transferència".

Actualitzat
El document de sis punts, que s'ha fet públic avui, estableix que "el nou govern basc establirà un diàleg previ i una negociació amb el PP d'Euskadi sobre els pressupostos bascos per garantir-ne l'aprovació". En aquesta matèria, es proposa revisar els pressupostos generals pel 2009 amb "criteris d'austeritat i eficàcia en la gestió", suprimir les "despeses supèrflues i alliberar recursos" per prioritzar programes de manteniment i generació d'ocupació.

A més, les dues formacions, en el marc de la Constitució, ratifiquen la plena vigència de l'Estatut "com el marc que constitueix Euskadi com una realitat política, i el compromís d'impuls i millora de l'autogovern al servei de la ciutadania". A més, s'aposta per un desenvolupament intern de l'autogovern, i per fer-ho es planteja aprovar la llei municipal. El document també preveu la "normalització i el desenvolupament de les relacions polítiques institucionals amb l'administració central i amb "les comunitats autònomes restants", especialment amb aquelles "amb les quals tenim interessos comuns".

Regulació de la política lingüística

En matèria educativa, es fomentarà la llibertat d'opció lingüística per part dels ciutadans entre les dues llengües oficials, i la garantia de la lliure elecció de llengua vehicular pels pares en l'ensenyament dels seus fills. A més, PSE i PP acorden la derogació immediata d'aquells articles relatius a les llengües que preveuen els diversos decrets pels quals s'estableix el currículum de l'educació bàsica, infantil i Batxillerat, "per no respectar la pròpia llei de l'escola pública i per haver sorgit fora dels consensos necessaris per fer avançar la política lingüística".

PSE i PP es comprometen a impulsar l'escola pública basca "educant en i per a la llibertat, la convivència i la igualtat, des del respecte als valors democràtics i a la nostra realitat institucional". Per això indiquen que la política de subvencions del Departament d'Educació s'ajustarà a les entitats i organismes de la comunitat autònoma basca i tindrà en compte les necessitats de foment i promoció de la política educativa. Pel que fa a la política lingüística, pretenen fomentar la llibertat "perquè els ciutadans puguin optar per qualsevol de les dues llengües oficials d'Euskadi, sense que això suposi perjudici o marginació, ni limitació en l'accés a l'ocupació i a la funció pública". 


Contra qualsevol espai d'impunitat

Prèviament, hi ha un epígraf que se centra en la política en defensa de les llibertats i contra el terrorisme, en què es dóna suport a l'aplicació de la legalitat i de tots els instruments de l'estat de dret per combatre ETA i "derrotar les seves pretensions en tots els àmbits". Els dos partits es comprometen a fer que desaparegui "qualsevol espai d'impunitat i intent de legitimació política directa o indirecta de la violència" i al fet que la violència terrorista "no obtingui mai avantatge ni rèdit polític".

També es planteja dotar l'Ertzaintza de més mitjans per a la lluita contra ETA, buscar la màxima col·laboració amb els altres cossos policials, impedir homenatges vinculats amb l'activitat terrorista i eliminar qualsevol simbologia de suport al terrorisme en els espais públics. A més, s'acorda eliminar les partides pressupostàries per a les associacions de familiars dels presos d'ETA que no condemnin la violència. En aquest apartat, es defensa el "suport permanent" a les víctimes del terrorisme i s'aposta per aquelles campanyes divulgatives que fomentin valors democràtics. Així mateix, es mostra el suport davant el "terror" als treballadors i empreses de la Y basca, i el suport a l'actuació de la justícia.


Reforma de la ràdio i televisió basques

PSE-EE i PP duran a terme una reforma "profunda" d'EITB, la ràdio i televisió basques, per garantir una línia editorial "que respecti i defensi el nostre marc institucional, que impulsi valors ètics i de convivència, des del reconeixement fins a la pluralitat de la societat basca". Per això, prestarà una atenció especial a la difusió dels "valors democràtics, i impedirà donar cobertura i facilitar espais als terroristes, a les organitzacions il·legalitzades i als que en representen, justifiquen i n'emparen les accions", així com les representacions gràfiques i infogràfiques de la programació d'EITB, que s'inscriurà "en la realitat política i institucional que representa la comunitat autònoma del País Basc". A més, apostaran per optimitzar la despesa i reformaran la llei "per posar fi a la ineficàcia" de l'actual Consell d'Administració i "simplificar l'elecció del director".

Pla de xoc contra la crisi


El segon epígraf fa referència a les polítiques per fer front a la crisi econòmica. L'acord estableix el compromís d'utilitzar les capacitats del concert econòmic i els recursos disponibles per afrontar-la. A més, un dels punts principals planteja la convocatòria urgent de contactes per posar en marxa les primeres mesures de xoc del nou govern en matèria d'ocupació i suport a les famílies, empreses i autònoms. 
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut