Madrid

El pacte per la Sanitat es trenca al Congrés

El president de la Comissió de Sanitat, Gaspar Llamazares, ha anunciat que el pacte per la sanitat "s'ha trencat", ja que els grups no s'han posat d'acord sobre el document que aglutina les propostes per salvaguardar el sistema sanitari, debatudes durant dos anys al Congrés. El text, presentat per Llamazares en l'última reunió de la subcomissió parlamentària habilitada per a aquest fi, s'ha trobat amb el rebuig de PP i CiU i amb l'abstenció del PNB.

Actualitzat
La diputada del PP i vicepresidenta segona del Congrés, Ana Pastor, ha informat que el seu partit presentarà un vot particular contra el document perquè està "ple de generalitats" i no conté propostes "clares" per solucionar el dèficit del sistema públic de salut, que puja a 12.000 milions d'euros.

Tant Llamazares com la portaveu socialista Pilar Grande han coincidit a atribuir la postura de CiU i PP a "condicionaments polítics", els primers, per afrontar un període electoral a Catalunya i els segons, per no voler donar "un triomf" a la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez. Tots dos han lamentat que en un àmbit com aquest, on hi ha en joc la salut i la qualitat de vida de tots els espanyols, siguin raons "polítiques" les que trenquin el consens que des de fa temps caracteritzava la Comissió de Sanitat.

Això no obstant, Pastor ha declarat als periodistes que "la porta continua oberta" sempre que es consensuï un document que faci propostes "concretes" sobre "assumptes clau" que puguin salvaguardar el futur del Sistema Nacional de Salut, i no un text que es limita a fer un diagnòstic, en ocasions equivocat, de la situació. "Estem disposats a treballar per un acord, però la proposta que s'ha fet no inclou mesures clares i decidides per resoldre els problemes reals de la sanitat, però inclou altres qüestions, com la desaparició de Muface, amb les quals no estem d' acord", ha assegurat.

Fonts de CiU han coincidit amb el principal partit de l'oposició que el document ha rebaixat les seves aspiracions inicials en un intent d'aglutinar la postura de tots i de ser "políticament correcte". Crear nous impostos sobre el tabac, l'alcohol o un altre tipus de fiscalitat per aconseguir un finançament addicional que asseguri la suficiència del sistema, són algunes de les propostes que incloïen les conclusions de la subcomissió, elaborades per Llamazares. El finançament addicional seria "finalista" i aniria destinat a dotar substancialment el Fons de Cohesió, per aconseguir que hi hagi equitat en els serveis que es presten en les diferents comunitats autònomes.

Tant PP com CiU entenen que els "greus problemes" de la sanitat pública, afectada d'una "forta burocratització", no es resolen "amb impostos que van d'un costat a l'altre" sinó arribant a l'arrel i plantejant una veritable reforma. La proposta descartava el copagament dels serveis mèdics però plantejava la revisió del que actualment paguen els ciutadans pels medicaments.
Anar al contingut