El pacte de Cs amb l'extrema dreta a Andalusia inquieta els liberals europeus

Trontollen les bones relacions entre els partits de Macron i de Rivera a quatre mesos de les eleccions europees

RedaccióActualitzat

El pacte de Ciutadans i el PP a Andalusia amb els ultres de Vox inquieta els liberals europeus, grup al qual pertany la formació d'Albert Rivera. Aquesta entesa posa en una situació incòmoda aquest grup de l'Eurocambra a quatre mesos de les eleccions europees. El grup liberal ha protagonitzat, per exemple, atacs frontals als populars per incloure a les seves files Fidesz, la força del primer ministre hongarès, Viktor Orbán.

A França l'acord andalús fa trontollar les tradicionals bones relacions entre els partits de Macron i de Rivera. L'entorn del president francès no veu gens bé que Ciutadans, un dels partits que té com a aliats polítics a Europa, s'avingui a governar gràcies a l'extrema dreta. De fet, l'entesa a Andalusia podria posar entrebancs a l'aliança que Rivera voldria fer amb el partit de Macron de cara a les pròximes eleccions europees.

El líder de Cs insisteix que les mesures que el PP ha pactat amb Vox no són vinculants per al futur govern andalús. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, considera que Rivera podria subscriure "sense cap problema" moltes de les mesures que els populars han acordat amb Vox per a la investidura de Juanma Moreno com a president de la Junta d'Andalusia.

 

Albert Rivera no vol saber res de Vox però el suport dels ultres és decisiu perquè Cs pugui governar amb el PP a Andalusia (Reuters)


Nathalie Loiseau: "No hi pot haver cap compromís amb un partit d'extrema dreta"

Sigui com sigui, des del palau de l'Elisi adverteixen especialment Ciutadans que no hi pot haver cap compromís amb l'extrema dreta. Els eurodiputats dels partits de Macron i Rivera compartiran probablement grup parlamentari a Estrasburg després dels comicis del maig.

La ministra francesa d'Afers Europeus, Nathalie Loiseau, coneix perfectament les propostes de la dreta espanyola i critica qualsevol possible aproximació.

"Per a mi no hi pot haver cap compromís amb un partit d'extrema dreta que té valors que són completament contraris als nostres. He sentit les primeres declaracions dels representants de Vox, que volen fer retrocedir els drets de les dones. Ho trobo molt preocupant i penso que s'ha de fer tot el que calgui per combatre aquest tipus d'extremisme."

La República en Marxa de Macron s'hi juga molt a les europees, que tornaran a ser un enfrontament aferrissat entre l'inquilí de l'Elisi i la líder de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, com ja va passar a les presidencials, tot i que cap dels dos és candidat. De moment, els sondejos donen avantatge al Reagrupament Nacional, el nou nom del partit de Le Pen.

 

Viktor Orbán vol que els partits antiimmigració siguin majoria a l'Eurocambra (Reuters)


La líder de la ultradreta francesa, com també el vicepresident italià, Matteo Salvini, màxim responsable de la Lliga Nord, i el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, veuen amb bons ulls pactes com els que s'han firmat a l'estat espanyol.

Aquest dijous, encara que hagi estat de manera implícita, Orbán ha remarcat que li agradaria que "els partits que lluiten contra la immigració siguin majoria després de les eleccions al Parlament Europeu". El mandatari de l'extrema dreta ha afirmat que el seu objectiu és que "s'aconsegueixi una majoria antiimmigració a l'Eurocambra, després a l'executiu de la Comissió Europea, i, tot seguit, que les eleccions nacionals canviïn el paisatge polític del continent, al Consell Europeu, on els líders de cada país prenen les decisions més importants" de la UE.

El primer ministre hongarès ha reiterat la seva posició favorable al front europeu antiimmigració que impulsa des d'Itàlia Matteo Salvini. Orbán diu que el francès Macron és el líder dels partidaris de la migració a Europa i que per això l'ha de combatre.

 

ARXIVAT A:
VoxExtrema dretaAndalusiaCsPPUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut