Luis Navajas, tinent fiscal del Tribunal Suprem (Europa Press)

El número 2 de la Fiscalia del Suprem denuncia biaix ideològic de dos fiscals del procés

Luis Navajas diu que ha rebut pressions sobre les querelles contra el govern espanyol per la gestió de la Covid

RedaccióActualitzat

Luis Navajas, tinent fiscal del Tribunal Suprem i número 2 de la Fiscalia de l'alt tribunal, considera que almenys dos fiscals del judici del procés estan "contaminats ideològicament".

Ho ha dit en una entrevista a Onda Cero en què ha denunciat pressions d'alguns companys perquè no s'oposés a l'admissió de les querelles contra el govern espanyol per la gestió de la Covid-19.

Diu que el mes de maig, "quan el pa encara estava per coure", dos companys es van presentar al seu despatx i li van dir: "Escolta, sobre les teves espatlles radica el prestigi de la carrera, no hi posis un oprobi en els teus últims mesos."

Només ha dit un nom, el de Consuelo Madrigal, exfiscal general de l'Estat, i ha parlat d'"un altre company", que algunes fonts diuen que seria Fidel Cadena. Tots dos van ser fiscals en el judici del procés.

En una entrevista a Onda Cero ha dit que ha decidit parlar per defensar-se de les crítiques rebudes pel seu informe favorable a no admetre les querelles.

Recorda que ningú no va criticar-lo quan es va oposar a les querelles contra Mariano Rajoy i Pablo Casado, ni van exigir-li que convoqués la Junta de Fiscals de Sala.

En aquella ocasió, ha explicat, "jo vaig despatxar-les i ningú em va dir 't'has equivocat'".

 

Façana del Tribunal Suprem, a Madrid (EFE/Javier Lizón)


Navajas també ha argumentat que la Junta de Fiscals de Sala, que té la funció d'assessorar tècnicament el fiscal general, no ha estat mai convocada per a una qüestió d'aquest tipus. I ha posat com exemple que no es va reunir arran de les querelles per la guerra de l'Iraq ni pel procés.

A més, considera que hauria hagut d'excloure de la reunió alguns fiscals que estan "contaminats ideològicament" quan es tracta de qüestions que afecten l'actual govern espanyol.

El número 2 de la Fiscalia del Suprem parla de "fiscals d'altíssima consideració" i de "magnífics juristes", però que són, considera, "absolutament esclaus de la seva ideologia".

En aquest sentit, ha recordat que Consuelo Madrigal fa uns mesos va publicar un article crític amb el govern presidit per Pedro Sánchez.

"Els fiscals tenen absolutament prohibit i sancionat amb falta molt greu felicitar o censurar les autoritats polítiques", ha argumentat Navajas, que considera que a Madrigal li haurien pogut obrir un expedient disciplinari per aquest motiu.

Per tot plegat, considera que "amb aquesta tropa no podia entrar a debatre que em donessin els seus consells".

Un fiscal o un jutge, defensa, "ha de desprendre's de la seva ideologia; i, si no se'n sent capaç, que demani el relleu i s'abstingui".

 

Navajas i la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado (EFE/Emilio Naranjo)


Navajas sosté que el seu informe és "un treball molt reflexiu" que "no dona suport al govern" perquè "el que faig són temes penals".

A més, recorda que per elaborar-lo ha comptat "amb gent molt solvent" de la Secretaria Tècnica, integrada per "un grup de fiscals qualificats".

Es dona la circumstància que els fiscals de la Secretaria Tècnica els designa el fiscal general de l'Estat, que actualment és l'exministra Dolores Delgado.

Navajas assegura que Delgado "no ha intervingut per res, ni per activa ni per passiva, ni directament ni indirectament en l'elaboració del seu informe.

Reconeix que sempre s'ha dit que la Secretaria Tècnica és "un equip de confiança nomenat per la Fiscalia", però diu que "si no ens agrada aquest sistema, canviem-lo".

En aquest mateix sentit, el número 2 de la Fiscalia del Suprem opina que el sistema de designació del fiscal general de l'Estat és "manifestament millorable".

Però afegeix: "No s'hi val dir que quan el govern és conservador els fiscals generals són extraordinaris", però no "quan és progressista".


Judici del procés: el Suprem "va punxar el globus" als fiscals

Preguntat sobre el judici del procés, ha parlat de la "magnífica tasca, honesta i honrada" que van fer els quatre fiscals del Suprem que hi van intervenir, tot i que ha remarcat que ell sempre va tenir dubtes sobre el delicte de rebel·lió i mai no ho va criticar públicament, als mitjans, com sí que ara han fet alguns fiscals arran del seu informe.

 

Els dirigents independentistes durant el judici al Tribunal Suprem
Navajas discrepava sobre el delicte de rebel·lió defensat pels fiscals del judici del procés (EFE)


A més, recorda que la seva opinió sobre la rebel·lió coincideix amb la que va acabar expressant el Suprem, que va "punxar el globus" als fiscals.

Navajas també ha criticat les declaracions de Pedro Sánchez afirmant que la Fiscalia depèn del govern, perquè "van ser tremendament desgastadores per al Ministeri Públic".

És crític, igualment, amb el rei emèrit, Joan Carles I, que considera que ha fet "un dany a l'Estat i a la institució" amb el seu comportament "reprobable".

Luis Navajas té 45 anys d'experiència en el Ministeri Fiscal. Fa sis anys que és tinent fiscal del Suprem, i es jubila aquest desembre.

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Suprem
Anar al contingut