Imatge d'arxiu del Túnel del Cadí
El Túnel del Cadí ha tingut aquest dissabte els primers casos de #novullpagar
Barcelona

El #novullpagar s'escampa i arriba al Túnel del Cadí

La campanya antipeatges "No vull pagar" sembla no tenir aturador. Lluny d'apaivagar-se, creix, i arriba fins i tot a peatges d'altres comunitats, com la valenciana. On els conductors insubmisos s'han trobat més entrebancs, però, ha estat al Túnel del Cadí. Algunes de les persones que s'han negat a pagar han estat retingudes fins a una hora. L'empresa responsable nega que s'hagin obert barreres, però diversos usuaris confirmen a Twitter que han passat sense pagar.

Eva ClotaActualitzat
@nuriacastells ha relatat la seva peripècia al peatge del Túnel del Cadí, on ella i els seus acompanyants han estat retinguts més d'una hora, a través de Twitter.

En comunicar a l'operari de la línia de pagament la seva voluntat de no pagar, aquest li ha ofert tres opcions: repensar-s'ho i abonar el que tocava, recular i agafar una altra via o signar una declaració de reconeixement de deute.

La Núria s'ha negat a fer cap de les tres coses i l'operari, a obrir la barrera.

El següent pas de la conductora ha estat reclamar la presència dels Mossos d'Esquadra, a qui ha trucat fins a vuit vegades abans no s'hi han presentat. Assegura que els han dit que tenien un protocol d'actuació de no venir i de no reclamar l'obertura de barrera i que "les ordres vénen de dalt".

Consultats pel 324.cat, els Mossos d'Esquadra asseguren no tenir constància de cap protocol d'aquestes característiques i remeten al departament de Territori i Sostenibilitat la potestat d'informar sobre la campanya antipeatges.

En aquesta finestreta neguen l'existència d'ordres perquè els Mossos no donin resposta als conductors insubmisos retinguts en els peatges, una acció que es considera detenció il·legal. "Quan els criden hi van com en qualsevol altre requeriment i amb la disponibilitat que tinguin perquè potser hi ha altres actuacions més urgents", apunten.

Sigui com sigui, la Núria finalment ha pogut continuar el seu viatge, i sense pagar. Ha estat després que hi arribessin els Mossos, que han identificat el vehicle i han comprovat que els papers del cotxe estiguessin en regla.

La Núria Castells no ha estat l'única usuària d'aquesta infraestructura a fer valer el #novullpagar. Altres conductors, com @AlexFenoll o @msanglas, també han recollit en els seus comptes de twitter les seves experiències i les d'altres al túnel del Cadí.

Des de l'empresa que gestiona el túnel, participada entre altres per la mateixa Generalitat de Catalunya, declinen fer declaracions, tot i que s'assegura que no s'aixequen barreres perquè es donen alternatives als conductors.

El departament de Territori i Sostenibilitat, competent en matèria d'infraestructures a Catalunya, no té previst ara per ara fer cap pas enfront d'una campanya que s'ha estès gràcies a les xarxes socials i sense interlocutors identificats. Una campanya que, segons Abertis, ja ha estat secundada fins a 1.500 vegades en tres setmanes.

El seu màxim responsable, Lluís Recoder, ha reconegut en les últimes hores que els que se sumen a la iniciativa "es queixen amb raó" però també avisa que "no podem donar carta blanca a l'incompliment".

Anar al contingut