Salut descarta un confinament "ara mateix", però estudia restringir reunions socials

El nou cap de Salut Pública, Josep Maria Argimon, diu a TV3 que les PCR s'han de fer "quan arriba la persona sospitosa" i anuncia 500 rastrejadors la setmana que ve

Irene Vaqué ReigActualitzat

No es preveu cap nou confinament, ara per ara, però es podrien limitar les reunions socials per aturar la progressió de la Covid-19. El nou responsable de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha avançat en una entrevista a TV3 que estudien aplicar una restricció d'aquesta mena.

Argimon ha descartat un confinament domiciliari -ara mateix és una recomanació a Barcelona i diversos municipis de l'entorn, part del Segrià i la Noguera- amb les dades epidemiològiques que hi ha.

"Ara mateix, no hi és, amb les dades. Un confinament domiciliari té efectes importantíssims sobre la salut de les persones i conseqüències socials i econòmiques importants."

Sí que estudien, però, alguna mesura restrictiva més que, ha avançat Argimon, que tindria a veure amb els "retrobaments amb familiars i amics":

"Aniria a reduir com ens estem contagiant, que és molt pel retrobament amb amics, família… Haig de dir que ens podem estar amb amics, família, divertint-nos, potser no podrem estar 10-15-20 persones, no podrem estar a altes hores de la nit."


El Departament ha admès que en "una part del territori" de Catalunya hi ha transmissió comunitària, encara que ha apuntat que es tendeix a "l'estabilització" dels contagis.

En l'últim dia s'han notificat en total a Catalunya 590 contagis nous, dels quals 143 corresponen a la ciutat de Barcelona (67 menys que el dia anterior) i 75 a la regió Metropolitana Sud, que inclou l'Hospitalet de Llobregat. A la regió de Lleida se n'han comunicat 92, dels quals 84 al Segrià.
 

Autocrítica pel Segrià

L'autocrítica que ha fet Argimon sobre com s'ha gestionat fins ara la pandèmia des de la Generalitat ha estat no haver explicat prou el creixement de contagis a Lleida, perquè la població entengués que calia aplicar mesures restrictives:

"Si al Segrià el 26 o 27 de juny anem ensenyant com el risc de rebrot va pujant, potser el ciutadà no tindria la sensació que hem sigut punitius amb el Segrià i no amb altres territoris"

 

500 rastrejadors més la setmana que ve

Una infermera practica una prova PCR a un pacient (Corporació de Salut del Maresme i la Selva)

 

El Departament de Salut confia tenir disponibles la setmana que ve 500 rastrejdors més. El nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat, en una entrevista a TV3, que s'està fent formació als anomenats "agents Covid" perquè facin el rastreig dels contractes estrets dels positius de coronavirus.

"Esperem la setmana vinent tenir aquests 500 rastrejadors que ens detectaran els contactes estrets. Treballaran integradament amb l'atenció primària. Quan una persona surti de fer la recollida de mostres, passarà a un altre espai on agents Covid li preguntaran pels contactes familiars, socials i laborals."

Avui, Salut ha anunciat que farà proves PCR a tots els "contactes estrets" dels positius de Covid-19.
 

"La PCR s'ha de fer quan arriba la persona sospitosa"

En l'entrevista, Argimon ha remarcat que la PCR s'ha de fer "quan arriba la persona sospitosa", cosa que ara no passa sempre.

"Les hem de fer cada dia, matí i tarda. Un segon element és la tramesa al laboratori. Això vol dir que els CAP han de tenir un transport cap al laboratori. I en els CAP més grans, dos cops al dia".

 

El nou responsable de Salut Pública de la Generalitat ha admès que els Centres d'Assistència Primària estan "patint molt" per la Covid i ha demanat que "totes les administracions i tota la ciutadania" siguin "corresponsables" per evitar rebrots, amb el mantra mascareta-distància-mans com a recepta:

"Aquí, nosaltres, la vacuna que tenim, no és altra que la mascareta, el distanciament i la higiene de mans"

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut