Christian Wulff en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Christian Wulff en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Berlín

El nou president d'Alemanya pronuncia un primer discurs conciliador després de la seva complicada elecció

Christian Wulff, el nou president federal d'Alemanya, ha pronunciat aquest divendres el seu primer discurs com a màxim representant alemany a la presa de possessió del càrrec. Després de les dificultats de la seva elecció el passat dimecres, el candidat democristià, que comptava amb el suport de la cancellera Angela Merkel, ha tingut elogis per als seus contrincants: l'independent Joachim Gauck, que comptava amb el suport d'alguns dels correligionaris de Merkel, i la periodista d'esquerres Luc Jochimsen. La confrontació "noble i neta", segons el nou president, pot enfortir la democràcia.

Actualitzat
No hauria de ser sorprenent el discurs del democristià, ja que la figura del president federal a Alemanya ha de ser per sobre de tots els partits. No obstant això, aquest gest conciliador té un significat especial després de la complicada situació en la qual va ser escollit Wulff com a nou president federal, resultat d'una tercera ronda de votacions.

Wulff, candidat preferit de la cancellera alemanya, hauria pogut obtenir la majoria absoluta a la primera ronda de votacions de l'Assemblea Federal, però alguns delegats dels partits polítics com Unió Cristianosocial de Baviera (CSU) i el Partit Liberal (FDP), que formen coalició a Alemanya, van preferir el candidat Gauck perquè era independent. Aquest cas va portar fins i tot a pensar en eleccions anticipades per a Merkel.

Concretament, Wulff ha destacat de Gauck la seva lluita pels drets civils a l'antiga República Democràtica Alemanya (RDA) i va demanar-li que continuï parlant de la seva experiència durant la dictadura tal com va fer durant les eleccions. El nou president va indicar que amb aquests discursos fa "un aportament important a la consciència del país i ajuda molt a qui també va haver de viure sota el règim de l'RDA".

L'exministre president de la Baixa Saxònia i nou president va iniciar el discurs de presa de posició agraint la feina del seu antecessor, Horst Köhler, per la seva dedicació durant sis anys i pel compromís amb l'Àfrica. Segons Wulff, s'ha d'agrair que conscienciés la població de com estan de lligats el destí d'Europa i el del "continent veí".

Com a temes principals del primer discurs del nou president cal destacar la integració dels immigrants a Alemanya. Per Wulff, la integració dels estrangers, especialment dels nens, serà un dels punts forts de la seva presidència. El seu objectiu és que tots els nens tinguin les mateixes possibilitats de formació independentment de l'origen i la situació financera. El mandatari alemany ha expressat la seva esperança perquè tots els nens que creixin al país puguin parlar alemany.

Wulff també ha defensat la feina dels partits polítics pel temps rècord en què el país ha superat la crisi econòmica. "El sistema de partits és de vegades molt millor que la seva reputació", ha opinat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut