El nou impost de plusvàlua tindrà dues opcions de càlcul i el contribuent podrà triar
Cartell d'un pis en venda (Alberto Ortega / Europa Press)

El nou impost de plusvàlua tindrà dues opcions de càlcul i el contribuent podrà triar

La principal novetat és que a partir d'ara es podrà calcular sobre la diferència entre el valor de compra i el valor de venda

Actualitzat

Hisenda aprovarà aquest dilluns, al Consell de Ministres que ha avançat un dia, el nou impost sobre l'increment de valor de terrenys de naturalesa urbana. És a dir, la nova taxa municipal de plusvàlues. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ho ha assegurat en la seva intervenció al XIV Congrés Regional del PSOE andalús, a Torremolinos (Màlaga): "Dilluns arreglo allò de la plusvàlua, home, esclar, ho porto al Consell de Ministres, dit i fet".

Del text encara no se'n coneixen tots els detalls, però des del ministeri han confirmat que s'aplicarà de manera immediata i s'adequarà a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional, que anul·la la fórmula utilitzada fins ara per calcular l'impost que cobren els ajuntaments per la venda, la donació o l'herència d'un habitatge, de manera que ara fa inviable que s'apliqui.

La sentència sobre l'impost de plusvàlues del Constitucional es va començar a aplicar aquest dimecres i no tindrà caràcter retroactiu: no es podrà reclamar els pagaments passats si no és que hi ha una reclamació prèvia.
 

El contribuent podrà triar entre dues opcions

La nova norma que enllesteix Hisenda reformarà l'impost perquè només es pugui gravar la plusvàlua quan realment es produeix i no com fins ara, que calia pagar el tribut independentment de si s'havia produït un veritable increment de valor i la quota a pagar podia resultar excessiva.

Fonts del ministeri també han confirmat que es donaran dues opcions als ciutadans i aquests podran escollir la que els sigui més beneficiosa.

Es mantindrà l'opció de calcular-lo utilitzant el valor cadastral del sòl en el moment del traspàs -encara que amb nous coeficients fixats pel ministeri-, i s'oferirà com a novetat calcular-lo sobre la diferència entre el valor de compra i el valor de venda.

El decret donarà marge als municipis perquè puguin corregir a la baixa fins al 15 per cent el valor cadastral del sòl, en funció de la situació del seu mercat immobiliari.

 

 

Una resposta als ajuntaments

La reforma hauria de ser una resposta al minvament que suposa per a les arques municipals la sentència. L'impost sobre les plusvàlues ha estat una important font de finançament dels ajuntaments: per exemple el 2018 van recaptar més de 2.600 milions d'euros amb aquest impost.

Això és gairebé el 10% del total dels seus ingressos fiscals, i era el segon impost en importància, darrere de l'IBI, que aquell any va superar els 14.000 milions.

El nou decret donarà marge als municipis perquè puguin corregir a la baixa fins al 15 per cent el valor cadastral del sòl, en funció de la situació del seu mercat immobiliari.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut