El nou govern agafa forma amb la meitat de noms confirmats abans de la presa de possessió

Ja hi ha noms confirmats al govern i uns altres que han renunciat ser-hi, però encara queden incògnites

RedaccióActualitzat

El president electe de la Generalitat, Pere Aragonès, prendrà possessió del càrrec aquest dilluns al vespre. El pròxim pas serà la formació del govern de coalició entre Esquerra i Junts. Durant aquest cap de setmana, el president i el seu equip han estat acabant de dibuixar l'executiu. Per tancar el govern, Aragonès espera també la llista amb les propostes dels set consellers que pertoquen a Junts, tal com van pactar.

Ja se saben uns quants noms de l'executiu, la meitat dels 14. Esquerra vol que sigui el president Aragonès qui faci públic l'executiu, i des de Junts, després de les renúncies d'Elsa Artadi i Josep Rius, mantenen molt hermetisme, tot i que s'han confirmat tres noms d'independents.


Els consellers d'Esquerra

Es dona per fet que la número dos a les llistes i de confiança del president, Laura Vilagrà, ocuparà la Conselleria de Presidència.

Ja està confirmat que Joan Ignasi Elena, que va ser coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i portaveu de les defenses dels exconsellers d'Esquerra al judici del procés, s'ocuparà d'Interior, que ara passa a mans dels republicans.

L'expresident del Parlament Roger Torrent també serà conseller, probablement amb la cartera d'Empresa i Treball.

Es dona gairebé per fet que Josep Gonzàlez-Cambray anirà a Educació.

Tània Verge ocuparà la nova conselleria de Feminismes i Igualtat.

 I Teresa Jordà podria repetir amb Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació.


Els consellers de Junts

Hi ha confirmats tres independents:

Josep Maria Argimon, a Salut.

Jaume Giró, periodista i exdirector de la Fundació La Caixa, a Economia.

Victòria Alsina, exdelegada del govern als Estats Units, com a titular d'Acció Exterior i Transparència.

Qui repetirà?

A partir d'aquí, tot són travesses i incògnites. L'acord de govern entre ERC i Junts marca que ha de ser paritari, però de moment hi ha quatre homes i tres dones per a 14 conselleries.

 

 

Una altra pregunta, quants dels consellers actuals repetiran?

Alba Vergés surt a les travesses i també voldrien repetir Jordi Puigneró, Miquel Sàmper o Meritxell Budó, però la trucada de la direcció del partit es fa esperar.


Pressa de possessió al vespre

Serà un acte sobri al pati dels Tarongers de Palau, a l'exterior, per les limitacions de la Covid. Acompanyaran Pere Aragonès en aquest escenari la seva família, l'expresident Quim Torra, la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el president d'Esquerra, Oriol Junqueras -que ja no es va voler perdre la sessió d'investidura de divendres-, i representants dels grups parlamentaris. En total, uns 40 convidats.

També hi haurà un representant del govern espanyol: Miquel Iceta, ministre de Política Territorial i Funció Pública.

A l'acte hi haurà referències a diversos simbolismes: el record de la Generalitat republicana del 31, la lluita contra la pandèmia, el territori i el present i futur del país.

Pere Aragonès és el president més jove de la història moderna i això es notarà, pel format de l'acte i per la participació de veus noves de l'escenari musical català, com el grup Ginestà.

L'acte començarà a un quart de nou del vespre. Es preveu que durarà poc més de mitja hora i es podrà seguir en directe pels canals de Televisió de Catalunya.

Les diferències amb Torra

La presa de possessió d'Aragonès marcarà diferències amb la del seu predecessor. Torra, 131è president de la Generalitat, va prendre possessió el maig de 2018, sota el 155, sense la presència de cap membre del govern espanyol, llavors en mans del PP.

Torra va optar per un acte discret i fins i tot va renunciar a col·locar-se la medalla de president. Normalment és el predecessor qui la col·loca al nou cap de l'executiu, però el president Puigdemont era a l'exili i no ho va poder fer.

Torra va jurar el càrrec sense fer esment ni de la Constitució ni del rei, com ja va fer el seu predecessor, Carles Puigdemont.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJxCatPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut