Madrid

El nou finançament autonòmic es negociarà bilateralment amb cada comunitat autònoma

La negociació del nou finançament autònomic serà bilateral en tots els casos. És a dir, que no només Catalunya disposarà d'aquesta diàleg cara a cara amb l'Estat, sinó que el procediment es repetirà per a la resta de comunitats autònomes, tret del País Basc i Navarra, que guadeixen d'un sistema propi, el concert. El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha anunciat aquest "cafè bilateralment per a tothom" després d'obrir el diàleg amb el consellers del ram. Solbes s'ha reunit durant tres hores amb el titular d'Economia en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera. El ministre ha advertit que no hi ha "dates sagrades" per negociar el model i ha obert la porta a redefinir el concepte de solidaritat territorial.

Actualitzat

Pedro Solbes ha explicat que es reunirà de manera "imminent" amb les autonomies per perfilar el model nou. La proposta del vicepresident econòmic passa per negociar de manera bilateral amb cadascuna de les comunitats autònomes i posar el resultat en comú al final. Respecte del calendari de la negociació, Solbes ha afirmat que "no s'hauria de retardar en excés i, si és possible, hauria de concloure aquest mateix any".

Amb tot, ha rebutjat posar-hi una data límit, tot i reconèixer que l'Estatut obliga a enllestir l'acord abans del 9 d'agost. El ministre s'ha compromès a "tenir en compte" la data però ha matisat que la negociació "no s'ha concretat en dates sagrades, el compromís sí que el tenim, però no per a l'Estatut de Catalunya, sinó pel programa electoral, que parla de reconsiderar el finançament de totes les autonomies".

Solbes ha obert la porta a la redefinició del principi de solidaritat territorial del model de finançament, un dels aspectes que reclama amb urgència Catalunya. El ministre ha assegurat que el nou sistema ha de "garantir que tots els ciutadans, independentment d'on visquin, tinguin el mateix accés als serveis públics fonamentals". El que no ha definit Solbes és quins són aquests serveis públics. S'ha limitat a parlar de "serveis socials bàsics" i ha afegit que ara cal dialogar sobre aquest punt.

Pedro Sobles ha explicat que la reunió ha servit per fixar els principis bàsics del nou model, que passen per garantir que "totes les comunitats autònomes poden finançar les seves competències", que es tindrà en compte "l'evolució de la població i altres variables", que s'augmentarà la cessió d'impostos i la corresponsabilitat fiscal i que s'assegurarà la "suficiència financera" de l'Estat d'acord amb les competències que li corresponen. Tenint en compte la situació actual, això vol dir que l'estat assumeix el 50% de la despesa pública.

Amb el consell d'aquest dimarts es pretenia asserenar els ànims d'algunes comunitats que en els últims dies han alçat la veu contra la proposta del nou finançament català. Ara bé, el PSC havia deixat clar que el model català no es pactaria ni en aquesta reunió ni en la que tindran aquest dimecres els barons socialistes amb Zapatero. Tal com marca l'Estatut, la negociació ha de ser bilateral, i, per tant, es deixa en mans de la Comissió Mixta Estat-Generalitat, que s'ha de reunir la setmana que ve.

Castells no hi veu cap contradicció

Després de la reunió, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha afirmat que no veu cap contradicció entre el plantejament de Sobles i el que diu l'Estatut. Castells ha destacat que la reunió ha permès constatar que el finançament "és un tema urgent" i que hi havia "un retard excessiu en la qüestió d'abordar la reforma del sistema".

Castells ha remarcat que, per part seva, ha mostrat "la voluntat del govern de Catalunya que aquesta revisió, en el que fa referència al finançament, es faci d'acord amb allò que preveu l'Estatut, com és lògic, pel que fa als terminis, continguts i procediments".

El titular d'Economia ha matisat que la bilateralitat que estableix l'Estatut no està renyida "amb la participació en els debats del Consell de Política Fiscal i Financera, ni tan sol amb el fet que aquest consell adopti els acords pertinents".

Pressupostos amb equilibri

A la reunió també s'ha aprovat l'objectiu d'estabilitat pressupostària per a les comunitats autònomes per al període 2009-2011. Solbes ha indicat que els comptes del 2009 s'hauran d'aprovar en equilibri, perquè l'economia creixerà entre un 2 i un 3%. El 2010 s'haurà de repetir l'equilibri i el 2011 podran tenir un superàvit del 0,1%, perquè la previsió de creixement és superior al 3%.

El vicepresident ha qualificat de "complicat" l'entorn internacional econòmic i s'ha referit al "procés de normalització" del sector de la construcció, que desemboca en un creixement "més incert" a curt termini i "menys positiu" que en la legislatura anterior.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut