Primer pla del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, CHakir el Homrani, durant la presentació del nou contracte programa als regidors i me…
Primer pla del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, CHakir el Homrani, durant la presentació del nou contracte programa als regidors i membres d'ens locals del territori. Imatge del 15 de novembre de 2018 (Horitzontal).

El nou contracte programa de la Generalitat destina 12 MEUR a la Catalunya Central pel 2018

ACN Manresa.-El contracte programa que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies signa amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants i els ens supramunicipals de la Catalunya Central per a la prestació de serveis socials bàsics preveu destinar 12 MEUR al territori durant aquest 2018. En tres anys -del 2017 al 2019- la Catalunya Central n'haurà rebut uns 35. El conseller Chakir el Homrani ha destacat aquest dijous des de Manresa que, a nivell global, suposarà un augment de personal d'un 30%. En el cas concret de la Catalunya Central, i entre els anys 2017 i 2019, es reforçaran els equips bàsics d'atenció social passant dels 136 professionals inicials als 187. Homrani s'ha mostrat molt satisfet perquè els nous acords preveuen contractar personal i crear i ampliar serveis, cosa que permet deixar enrere els anys de retallades.

La Catalunya Central rebrà 12 MEUR durant el 2018 en el marc del contracte programa signat amb la Generalitat. Sumats a les aportacions de cada consistori o consell comarcal, les aportacions aniran destinades a la prestació dels serveis socials bàsics i els serveis especialitzats adreçats a col·lectius com famílies amb infants a càrrec, gent gran, persones amb discapacitat, amb malaltia mental o amb problemàtiques de drogodependències, entre d'altres. Per àmbits, en el període 2017-2019 es destinen 11,7 MEUR a equips bàsics d'atenció social; 8,7 MEUR al servei d'atenció domiciliària; 1,3 MEUR a transport adaptat; gairebé 1 MEUR per a programes de migracions i ciutadania o gairebé 2 MEUR per a joventut. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha destacat que el contracte enforteix els serveis socials bàsics amb més personal. Si ara els equips tenien tres treballadors socials i dos educadors per cada 15.000 habitants, ara al grup de cinc professionals s'hi suma un gestor administratiu i es contempla la possibilitat d'ampliar aquest equip en funció de les necessitats socials específiques del territori. Un dels projectes del qual Homrani se'n sent més orgullós és el nou model de Serveis d'Intervenció Socioeducativa (SIS). El conseller ha explicat que es tracta d'una xarxa pública de serveis a tot Catalunya que permet l'atenció d'infants i adolescents de 0 a 18 anys que es troben en risc d'exclusió i les seves famílies. El salt és important, segons Homrani, si es té en compte que fins ara no s'incorporava la família i es restringia l'atenció fins als 12 anys. Aquest sistema entrarà plenament en funcionament a partir de l'any 2020. Un altre dels punts que inclou aquest acord i que ha destacat el conseller en una atenció a la premsa és el fet que es garanteix "l'estabilitat" als ajuntaments i consells fins el 2020. És a dir, si bé fins ara es pactaven les mesures anualment, els consistoris i consells comarcals es queixaven que d'aquesta manera els era molt més complicat definir línies estratègiques. Altres novetats destacables són la dotació d'una partida pressupostària destinada als ens locals en els serveis d'igualtat en el treball, LGTBI i accessibilitat, i la incorporació dels serveis laborals d'orientació, acompanyament i suporta a la inserció.En el cas de la Catalunya Central, el contracte programa estableix acords amb els ajuntaments de Manresa, Manlleu i Vic (municipis amb més de 20.000 habitants), els consells comarcals del Bages, el Berguedà, el Solsonès, Osona i el Moianès i la Mancomunitat intermunicipal La Plana.

Anar al contingut