Bogotà

El nou acord de pau de Colòmbia amb les FARC, a punt per ser signat

El text inclou algunes de les propostes dels partidaris del "no" que van guanyar el referèndum i serà ratificat pel Parlament

RedaccióActualitzat

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha anunciat que aquest dijous el seu govern i els líders de les FARC signaran el nou acord de pau. Al text s'hi han afegit algunes de les condicions dels que van votar "no" al referèndum, liderats per l'expresident Álvaro Uribe, tot i que aquests encara no el donen per bo.

Un senyal que el procés de pau avança de manera molt probablement irreversible és que aquest nou acord no es signarà a Cuba, com l'anterior, sinó a la capital de Colòmbia, Bogotà. I per poder-lo signar els comandants de les FARC han fet el viatge de tornada al seu país, després d'anys d'exili. Santos ha justificat el nou acord per la urgència de la situació:

"La meva primera i principal preocupació és pel procés de pau i pel risc, que creix cada dia, que el que hem aconseguit es perdi, perquè l'alto el foc és molt fràgil."

Aquest segon acord de pau serà validat pel Congrés i no pas en en referèndum. Amplia els anys de reclusió per als caps guerrillers i també obliga les FARC a compensar les víctimes del conflicte armat amb el seu patrimoni, fruit bàsicament del narcotràfic. Tampoc no formarà part de la Constitució. I a pesar que els del "no" d'Uribe no en tenen prou, el president colombià ha tirat pel dret perquè creu que la pau ja no pot esperar més.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut