Façana del Tribunal Suprem (Europa Press / Alberto Ortega)
Fins ara, només s'ha pronunciat en resposta a recursos de cassació (Europa Press / Alberto Ortega)

El "només sí és sí" arriba al Suprem, que comença a analitzar les revisions de condemna

El tribunal fixarà la doctrina que serveixi per revisar les condemnes amb un criteri unificat

Redacció/Agències

El Suprem no esperarà a les eleccions del 23J per analitzar les revisions de condemna fetes en el marc de la nova llei del "només sí és sí".

Entre aquest dimarts i dimecres, els quinze magistrats de l'Alt Tribunal celebren un ple monogràfic per revisar una vintena de sentències --algunes de les quals han comportat rebaixes de penes i d'altres no-- i fixarà una doctrina que servirà de guia per a futures resolucions.

Des del tribunal insisteixen que la decisió que prenguin ni pretén ser una esmena a la totalitat ni un aval general a la llei d'Irene Montero, sinó que el que es busca és consensuar criteris.

Fins ara la nova llei del "només sí és sí" ha comportat més d'un miler de rebaixes de condemnes i més d'un centenar d'excarceracions.

A l'abril es va aprovar la polèmica reforma de la nova llei, avalada per PSOE i PP, cosa que va suposar un trencament dels socialistes amb els socis de govern, Unides Podem.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, va dir d'aquell dia que era "el més trist i difícil com a ministra". I és que els membres del govern espanyol no preveien que la nova llei podria provocar rebaixes de condemnes i, davant de l'evidència, els debats entre un i altre partit --i entre membres de ministeris controlats per uns i altres-- no van servir per consensuar la manera d'aturar l'onada de rebaixes.


Desenes de recursos

Aquesta és la primera vegada que el Tribunal Suprem entra a analitzar si els tribunals han aplicat bé la Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual en les revisions de pena des que va entrar en vigor el 7 d'octubre.

Fins ara només s'ha pronunciat en resposta a recursos de cassació. És a dir, en sentències no fermes on s'ha hagut d'aplicar la nova llei si oferia un escenari més favorable a l'acusat. Fonts jurídiques detallen que ja ha estudiat 75 errors i ha mantingut les penes imposades en 47 i ordenant reduccions en 28.

La primera vegada que el TS es va manifestar sobre la llei va ser amb el denominat cas Arandina. Aleshores, la sala segona va aclarir en una nota de premsa que "es podrà aplicar en benefici del reu quan es fixi ara una pena inferior en aquells supòsits en què sigui procedent, però analitzant cas per cas, no de manera global".

En aquests vuit mesos, el Suprem també ha anat rebent recursos contra les revisions efectuades sobre sentències fermes pel "només sí és sí". Ja n'acumula prop d'una trentena.

Els recursos de revisió s'han repartit entre els catorze magistrats que componen actualment la sala segona, inclòs el president, Manuel Marchena. Segons les fonts jurídiques consultades, la idea és destil·lar una posició comuna de l'estudi d'aquests gairebé 30 casos.

ARXIVAT A:
JudicialFeminismeAgressió sexualTribunal Suprem
Anar al contingut