El nombre de fumadors habituals puja fins a nivells de fa 20 anys

El consum de cànnabis també ha augmentat
El nombre de fumadors habituals puja fins a nivells de fa 20 anys

El nombre de fumadors habituals puja fins a nivells de fa 20 anys

El consum de cànnabis també ha augmentat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drogues
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Un 34% dels ciutadans de l'estat han fumat diàriament en l'últim mes, segons l'enquesta presentada aquest dilluns per la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo. Això significa un augment del 3% en els dos darrers anys i fa tornar als nivells del 1997.

L'Enquesta sobre Alcohol i Drogues a Espanya (EDADES), que es fa cada dos anys, indica estabilitat en el consum de totes les drogues, tret del tabac i el cànnabis. Aquest repunt es dona sobretot en joves i per això la ministra ha anunciat mesures específiques "per reduir el nombre de fumadors i evitar que hi hagi nous consumidors".

L'enquesta, basada en les respostes de més de 21.000 persones, mostra que el consum d'alcohol ha disminuït lleugerament, però que es manté en nivells alts. El 75,2% dels enquestats reconeixia haver pres alcohol en l'últim any, en comparació amb el 77,6% del 2015. El percentatge de consumidors diaris de begudes alcohòliques se situa en el 7,4%, el més baix des del 1995, quan es va començar a fer enquestes sobre drogues.

Un 16% més d'usuaris de cànnabis

En canvi, el 69,7% de la població d'entre 15 i 64 anys ha fumat alguna vegada al llarg de la seva vida. L'enquesta de fa dos anys explicava que eren el 72,5%. Per primer cop des del 2009, baixa del 70%. Actualment, un 40,9% ha fumat l'últim any i un 38,8% l'últim mes, xifres similars a les de l'enquesta anterior. En canvi, el 34% ha fumat cada dia, percentatge que fa dos anys era del 30,8%.

En el cas del cànnabis, l'augment és, en proporció, superior: ha passat del 9,5% a l'11%. Això significa un augment del 16%.

Els percentatges per a la resta de drogues són: 11,1% per als hipnosedants, 2% per a la cocaïna, 0,6% per a l'èxtasi, 0,4% per als al·lucinògens, 0,5% per a les amfetamines i 0,1% per a l'heroïna.

L'alcohol i el tabac són les substàncies que es comencen a consumir de més jove i els hipnosedantes els que es proven més tard. En totes les drogues hi ha molts més consumidors homes que dones, tret d'hipnosedants i analgèsics opioides. En el cas del cànnabis, el consum el fan el doble d'homes que de dones, i en el cas de la cocaïna, el triple.

ARXIVAT A:
Drogues Salut

VÍDEOS RELACIONATS