Control de glucosa amb una punxada al dit
Es calcula que hi ha un 3,4% de la població que és diabètica però no està diagnosticada

El nombre d'adults diabètics superarà els 500 milions l'any 2030

Això farà augmentar la necessitat d'insulina, sobretot a l'Àsia i a l'Àfrica

Xavier DuranActualitzat

El nombre d'adults amb diabetis tipus 2 superarà els 500 milions l'any 2030. I això farà augmentar les necessitats mundials d'insulina i  provocarà problemes de subministrament en alguns països.

Aquestes són les projeccions que un equip dirigit per Sanjay Basu, de la Universitat d'Stanford (Califòrnia) ha publicat a la revista "The Lancet Diabetes & Endocrinology". La previsió es basa en dades provinents de la Federació Internacional de Diabetis i de 14 estudis que representen més del 60% de la població mundial actual. Els resultats indiquen el nombre de diabètics a 221 països i territoris el 2018 i el 2030.

La previsió és que el nombre de persones amb diabetis 2 passi de 406 milions el 2018 a 511 milions el 2030. Això significaria un augment de més del 20%. Més de la meitat dels diabètics estarien a només tres països: la Xina (130 milions), l'Índia (98 milions) i els Estats Units (32 milions).

L'augment seria degut, entre altres factors, a l'augment de la població, als fet que els diabètics viuen més anys i a canvis d'hàbits en l'exercici físic i en l'alimentació. Els autors reconeixen que els seus càlculs tenen limitacions, ja que no poden preveure els possibles canvis d'hàbits, que també podrien reduir el nombre de diabètics.

Dos tipus de diabetis

La diabetis tipus 1 apareix en la infantesa o adolescència i es caracteritza perquè l'organisme no produeix insulina. La diabetis tipus 2 es presenta més endavant i sovint està associada a l'obesitat o a la manca d'exercici, si bé hi ha persones genèticament predisposades a patir-ne. Se la coneixia com a diabetis no insulinodependent, però en molts casos el pacient s'ha d'administrar aquesta hormona que regula els nivells de glucosa a la sang.

Per això, la insulina és imprescindible per a les persones amb diabetis tipus 1 i necessària en moltes persones amb diabetis tipus 2. Així es redueix el risc de complicacions com ara ceguesa, amputacions, insuficiència renal o infart. Per això augmentarà el nombre de persones que facin servir insulina. Actualment, el mercat mundial està dominat per només tres fabricants.

Tant el nombre de casos com el de diabètics que utilitzaran insulina variaran molt segons els continents. Així, la màxima demanda es donarà a l'Àsia, i la més baixa, a Oceania.

Tot això implicaria que si totes les persones a qui es prescriu accedeixen a la insulina, el nombre de pacients que fan servir l'hormona es doblaria. Passaria dels 38 milions actuals als 79 milions.

L'Àfrica seria el continent on el salt seria més important. El nombre de persones es multiplicaria per set i passaria dels 700.000 actuals a uns cinc milions el 2030. L'Àsia doblaria el nombre i passaria de 21 milions d'usuaris a 48 milions. El problema seria que a molts països la gent no tindria accés a un tractament per raons econòmiques o de distribució.

Epidèmia de diabetis

En un comentari que acompanya l'article, Hertzel Gerstein, de la Universitat McMaster de Canadà, apunta les limitacions d'aquests càlculs. Però tot i i les incerteses, afirma que "el món es troba al bell mig d'una epidèmia de diabetis". El 1980 la malaltia afectava el 5% dels adults de tot el món i ara ja n'afecta el 9%. El nombre augmenta de forma molt més espectacular als països en desenvolupament per la urbanització creixent i el canvi d'hàbits. Per això, conclou, cal assegurar una producció suficient d'insulina que se subministri a totes les persones que en necessitin.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut