El New York Times deixa al descobert els impostos de Trump: almenys 11 anys sense pagar-ne

El diari denuncia un patró d'enginyeria financera per declarar més pèrdues que guanys, i que el primer any de mandat només va declarar 750 dòlars

Actualitzat

El president dels Estats Units no ha pagat ni un dòlar d'impostos federals durant bona part de les últimes dues dècades i el primer any que va estar a la Casa Blanca només va aportar 750 dòlars al tresor nord-americà. Aquestes xifres les revela en exclusiva el diari The New York Times, que ha tingut accés a part de les declaracions de la renda de Donald Trump, que es nega a fer públiques. Trump ho ha negat tot en una roda de premsa i ha carregat contra el diari.

 

"És una notícia totalment falsa, inventada, és mentida. Sempre tornem a les mateixes històries. Ja m'ho vau preguntar fa 4 anys i vam haver de litigar-ho. En vam parlar, de fet, sí que he pagat impostos i ho veureu de seguida que la meva declaració estigui disponible. Està sota inspecció des de fa molt temps."

El president té oberta una batalla amb el Departament del Tresor per un reintegrament de 73 milions de dòlars que podria haver de retornar amb interessos, però això no li impedeix fer públiques les seves declaracions.

El diari nord-americà The New York Times, que cita fonts amb accés legal a les declaracions d'impostos del president Donald Trump dels últims vint anys, les ha fet públiques en l'edició d'aquest diumenge.

Trump és el primer president en 50 anys que s'ha negat a publicar les declaracions d'impostos. A diferència dels seus predecessors, des de la campanya electoral del 2016, Trump només va pagar 750 dòlars en impostos federals l'any que va guanyar les eleccions, i també en el seu primer any com a president. Una quantitat que té poc a veure amb la seva fortuna acumulada en els negocis immobiliaris.

Trump al·lega que els seus negocis han tingut més pèrdues que guanys (Reuters/Stringer)

Trump tampoc no hauria pagat cap impost per ingressos en 10 dels últims 15 exercicis fiscals perquè, segons va declarar, va perdre més del que havia ingressat. A més, el diari revela que centenars de milions de deute que ell havia avalat han vençut durant el seu mandat.

Les declaracions fetes públiques revelen un patró d'enginyeria financera: fer servir el nom i la celebritat per apuntalar negocis de risc, i després adduir pèrdues milionàries per evitar pagar impostos.

L'informe del The New York Times també revela deduccions fiscals per un munt de despeses personals entre les quals el servei de perruqueria de Trump i el maquillatge de la seva filla Ivanka.

El diari ha examinat i analitzat les dades de milers de declaracions d'impostos individuals i empresarials del 2000 al 2017, juntament amb informació fiscal addicional d'altres anys. La prova inclou anys d'informació sobre la indemnització dels empleats i registres de pagaments en efectiu entre el president i les seves empreses, així com informació sobre les auditories federals en curs dels seus impostos. 

L'imperi Trump el formen més de 500 entitats, pràcticament totes propietat de Donald Trump, moltes porten el seu nom. Per exemple, 105 d'elles són una variació del nom de Trump Marks, que utilitza per a contractes de llicències.

ARXIVAT A:
Trump Frau fiscalEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut