Charles Sobhraj, amb gorra, a l'avió que l'ha portat fins a França
Charles Sobhraj, amb gorra, a l'avió que l'ha portat fins a França

El Nepal allibera l'assassí en sèrie Charles Sobhraj, la Serp, per raons d'edat i salut

Autor d'almenys 20 homicidis i condemnat a cadena perpètua, matava motxillers que als anys 70 feien la ruta asiàtica per Tailàndia, l'Índia i el Nepal; la seva història ha inspirat una sèrie de televisió

Judith Casaprima SaguésActualitzat

La justícia del Nepal ha deixat en llibertat l'assassí en sèrie francès Charles Sobhraj, conegut com la Serp i considerat l'autor d'almenys 20 homicidis comesos als anys 70 i 80 a diferents països asiàtics.

Sobhraj, tancat en una presó d'alta seguretat del Nepal des que va ser detingut el 2003, l'han traslladat aquest divendres al Departament d'Immigració de KatmFandú per ser repatriat immediatament a França, segons les autoritats nepaleses.

Dissabte, la Serp ha arribat a França, després de fer escala a Doha.


Per què ha quedat en llibertat?

El Tribunal Suprem del Nepal va ordenar dimecres l'alliberament del pres, de 78 anys, per raons d'edat i de salut. El 2017 va ser operat del cor i ha de seguir un tractament crònic.

"Mantenir-lo a la presó contínuament no s'ajusta als drets humans del pres", diu el veredicte, que ha afegit el bon comportament a les raons de la decisió, així com el compliment del 75% de la pena. "Si no hi ha cap altra causa pendent contra ell per mantenir-lo a la presó, aquest jutjat ordena el seu alliberament i... el retorn al seu país en un termini de 15 dies".

Durant el vol en avió, Sobhraj ha dit a l'agència France Press que era "innocent" de dos assassinats al Nepal pels quals va complir gairebé 20 anys de presó. "Quan vaig entrar a la presó, no havia fet res", ha dit. "Soc innocent en tots aquests casos, d'acord? Així que no hauria de sentir-me malament ni bé. Soc innocent. Tot es va construir sobre documents falsos", ha insistit.

El famós assassí en sèrie, conegut fa poc per la sèrie de televisió de la BBC i emesa per Netflix "La Serp", complia dues cadenes perpètues de 20 anys cada una al Nepal: condemnat el 2004 per l'assassinat el 1975 d'una jove motxillera californiana, Connie Jo Bronzich, i des del 2014, a més, per la mort de Laurent Carriere, el noi canadenc que l'acompanyava. Els cossos de la parella es van trobar calcinats en un prat.

Charles Sobhraj el 2011 en una imatge d'arxiu (Reuters/Navesh Chitrakar)

"La serp" o l'"assassí del biquini"

Anomenat l'"assassí del biquini" a Tailàndia --perquè es va trobar en biquini la primera víctima en aquest país--, i més tard com "La serp"; per la seva evasió de la policia i l'ús de disfresses a l'Índia, aquest ciutadà francès nascut a Saigon el 1944 és un dels assassins en sèrie més prolífics dels anys 70 a l'Àsia.

Se sospita que va matar més d'una vintena de joves occidentals, entre 1972 i 1982. Les víctimes van ser drogades, estrangulades, colpejades o cremades.
 

Delinqüent internacional

Sobhraj va començar la seva carrera de delinqüent internacional amb 19 anys. Entre el 1963 i el 1970 va voltar per Grècia, Turquia, l'Iran, el Pakistan o l'Afganistan. 

El 1970 s'instal·la a l'Índia amb la seva dona i la seva filla, on la policia el deté per robatori de joies. Aprofita per fugir quan el deixen en llibertat sota fiança. El 1973, arrestat a Grècia, també aconsegueix fugir.

El 1975 coneix a l'Índia la jove quebequesa Marie-Andrée LeClerc, de 21 anys, que seria la seva còmplice a l'estil de Bonny i Clyde els anys següents, durant els quals cometen la majoria dels assassinats documentats de Sobhraj.

Tots dos s'instal·len a Bangkok, Tailàndia. Ell es fa dir Alain Gautier, negociant francès de pedres precioses, i ella també es canvia el nom pel de Monique. Viuen en un complex d'apartaments on la parella acull turistes de pas. 


Víctimes a Tailàndia

La primera víctima a Bangkok es remunta a l'octubre del 1975, quan troben el cos ofegat de Teresa Knowlton, una jove hippy nord-americana que duia només un biquini, a la platja de Pattaya. Les seves coses es troben a la casa de Sobhraj, que admet que la noia s'hi allotjava.

Un noi turc que passava per la casa de Sobhraj, Vitali Hakim, el troben cremat al camí de Pattaya. Més tard, es van trobar els cossos cremats i estrangulats d'una parella de nuvis neerlandesos, Henk Bintanja i Cornelia Hemkerla. Els joves també s'estaven a casa de Sobhraj a Bangkok.

Gràcies a les investigacions de Herman Kniepperberg, un jove diplomàtic de l'ambaixada dels Països Baixos que volia localitzar la parella morta i que va dedicar 30 anys a la investigació, es va aconseguir identificar els cossos dels joves i recollir testimonis crucials per descobrir els autors de la seva mort, i lligar l'assassinat amb d'altres comesos per Sobhraj a Tailàndia i altres països. 

A més de Marie-Andrée LeClerc, Sobhraj també tenia com a còmplice per a les "feines brutes" un jove indi, Ajay Chowdhury, que va seguir la parella en la seva fugida al Nepal i més tard va desaparèixer sense deixar rastre a l'Índia. 

Expectació per l'alliberació de la Serp aquest divendres (EFE/Narendra Shrestha)

Dues víctimes al Nepal 

Les sospites que comencen a aixecar obliguen l'assassí i els seus còmplices a marxar de Bangkok. Amb els passaports dels joves neerlandesos viatgen al Nepal. Abans d'acabar l'any 1975, maten a Katmandú Laurent Carrière i la seva amiga Connie Bronzich.

Sobhraj i Leclerc tornen a Tailàndia amb els passaports d'aquestes últimes víctimes abans que en trobin els cossos calcinats.

Abans de ser condemnat a Katmandú per aquests dos assassinats --les condemnes que complia actualment al Nepal--, Sobhraj va passar dues dècades a la presó a l'Índia entre el 1976 i el 1997.
 

Víctimes a l'Índia, presó i fuga

El 1976, Sobhraj i el seu còmplice tornen a viatjar a Bombai, on assassinen un jove israelià, Avoni Jacob, per robar-li el passaport. Van a Singapur, on roben a un altre turista i retornen a Tailàndia, sense Chowdhury. 

A Bangkok, se senten en el punt de mira i tornen a marxar a l'Índia. Un turista francès, Jean-Luc Salomon, és trobat mort per enverinament en un hotel de Bombai. Els passaports de totes aquestes víctimes estan en mans de la parella, que és detinguda per intentar drogar un grup de 60 estudiants francesos de vacances a Nova Delhi. Els van donar pastilles per dormir disfressades d'antibiòtics per robar-los els passaports i els diners que duien.

El 1978, Sobhraj va ser condemnat a 12 de presó per l'homicidi de Solomon, mentre que ella és absolta. El 1982, tots dos són condemnats a cadena perpètua per l'assassinat de Jacob. LeClerc recorre i dos anys després surt en llibertat condicional. El 1983 se li permet tornar al Canadà per malaltia. Un càncer d'ovari acaba amb la seva vida, als 38 anys, aquell mateix any. Abans escriu un llibre on diu que mai va estimar Sobhraj, ni sabia res dels assassinats. 

Davant la decisió de l'Índia d'extradir-lo a Tailàndia, on el reclamen pels assassinats comesos en aquell país i la pena pot ser de mort, Sobhraj decideix fugir de la presó de Tihar a Nova Delhi. S'escapa drogant amb uns pastissets enverinats els guardes de la presó.

Capturat poc després a Goa, torna a la presó. Quan en surt, el 1997, els delictes pendents a Tailàndia han prescrit.


Detenció i presó al Nepal

De retorn a París, Sobhaj concedeix entrevistes. Tot i haver estat condemnat i perseguit a diversos països, i haver passat dècades a la presó, els testimonis i les proves, Sobharj sempre nega haver comès els assassinats.

Fins que el 2003 decideix viatjar al Nepal, on encara se'l busca per l'assassinat de dos turistes i on els delictes són vigents. Un periodista el reconeix i publica la seva fotografia a Katmandú, on la policia el deté i on acaba passant 19 anys en una presó d'alta seguretat al Nepal.

En aquests últims anys empresonat, l'advocat de Sobhraj recorre les condemnes sense èxit. Fins i tot el 2007 demana que el president francès Nicolas Sarkozy intercedeixi diplomàticament per aconseguir la repatriació.

El 2008, es casa amb una jove nepalesa, Nihita Biswas, 44 anys més jove que ell, i que és filla del seu advocat. 

Nihita Biswas, dona de Charles Sobhraj, l'esperava al centre d'immigració (EFE/Narendra Shrestha)

Malgrat tot, Sobhraj durant tots aquests anys ha guanyat diners concedint entrevistes i cobrant els drets de pel·lícules, sèries i llibres sobre la seva vida.

Pel·lícules, llibres... i una sèrie a Netflix

A més de la sèrie de la BBC "La Serp", estrenada el 2022 i emesa per Netflix, la història de Sobhraj ha estat objecte de tres llibres de no-ficció: "Serpentine" (1979), de Thomas Thompson; "The Life and Crimes of Charles Sobhraj" (1980), de Richard Neville i Julie Clarke, i la secció titulada "The Bikini Murders", de Noel Barber, a la col·lecció de Reader's Digest Great Cases of Interpol (1982).

El llibre de Neville i Clarke va ser la base del telefilm del 1989 "Shadow of the Cobra".

La pel·lícula índia del 2015 "Main Aur Charles", dirigida per Prawaal Raman, es basa en la fugida de Charles Sobhraj de la presó de Tihar, a Nova Delhi.

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialTelevisióFrançaSèriesÀsia
Anar al contingut