Una gran pancarta mostra el lema "Som el Donbass rus!" a la ciutat de Donetsk, Ucraïna, controlada pels rebels (REUTERS / Alexander Ermochenko)
ANÀLISI

El neguit que genera a Ucraïna "la" pregunta: Què farà Vladímir Putin?

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles
Actualitzat

 Kíev és la de sempre: neu enfangada per tot arreu, el Dniéper mig gelat amb gent que passeja sobre el gel, el brogit del trànsit i el cel gris de l'hivern. És cert que l'aeroport ha cancel·lat operacions de nit i que els vols que en surten o hi arriben es poden veure ajornats unes quantes hores. Però res fa pensar que s'hi respiri una amenaça de grans proporcionns. 

Quan fas a un ucraïnès "la" pregunta, et respon que has de canviar el temps verbal. Passi el que passi, ja està passant. Darrere aquest joc de paraules s'hi amaga el missatge:

"Rússia ja fa molt de temps que viola el nostre territori i violenta les nostres fronteres".

Al Donbass els trets no s'han aturat des que el 2014 Kíev va perdre el control de part de les províncies de Lugansk. De fet, aquest mateix dimecres n'hi ha. Dit això, a Kíev és també freqüent sentir: "Pot passar qualsevol cosa, després de veure què va passar a l'Est i a Crimea".

El país especula sobre què pot passar i on pot passar. Ucraïna té 1.500 quilòmetres de frontera amb Rússia, i un atac, de l'envergadura que sigui, pot venir de molts llocs. Però la gent també està cansada. "Tinc uns quants amics que han decidit no mirar la televisió i no consumir informació", ens diu un periodista local. "I també conec gent que no s'ha assabentat molt bé sobre què passa"

La partida es juga de cara a les opinions públiques de les potències exteriors. I molts ucraïnesos tenen la sensació que, tot i ser al centre del tauler, el seu paper és accessori i passiu.

La tensió i l'escalada bèl·lica, però, és un fet incontestable. Els darrers dies i les darreres hores el subministrament d'armes a Ucraïna s'ha disparat. Els Estats Units hi han enviat un avió carregat amb centenars de míssils antitancs i el Regne Unit també hi ha enviat munició contra els carros de combat.

I les tres repúbliques bàltiques, on l'angoixa que genera Moscou és majúscula, han fet arribar a Kíev míssils antiaeris Stinger i Javelin antitanc. I a cada anunci de mobilització o alerta d'una de les parts, l'altra hi respon amb un anunci de força. Poc després que Washington posés en alerta 8.000 efectius a Europa oriental, Putin movia peces al mar Negre.

Els Estats Units han anunciat que el personal no essencial de l'ambaixada a Kíev se'n va. No se n'ha parlat tant, però els familiars i personal no imprescindible de l'ambaixada russa a Kíev ja fa dies que van marxar.

El Kremlin ho va anunciar. Com tot, en aquest conflicte, no hi ha manera de saber si la retirada és per allunyar-los d'un eventual atac o si és una jugada més per apujar la tensió i donar credibilitat al neguit que genera "la" pregunta: Què farà Vladímir Putin?

ARXIVAT A:
Unió EuropeaVladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut