El negoci il·legal de la marihuana: 150.000 euros d'inversió i dues detencions

Un equip de TV3 ha pogut accedir en una nau industrial de Sabadell per veure com és una plantació de marihuana just quan és descoberta pels Mossos

Fàtima Llambrich / Guillem PrietoActualitzat

Al carrer fa olor de ciutat. És una olor tan indefinida que deixa de ser una olor; per tant, no alerta. I de portes enfora és una nau més a la vora d'altres naus industrials en un polígon industrial a tocar d'una zona d'habitatges. A la façana, hi continua havent el cartell de la impremta que havia estat temps enrere. L'única imperfecció és la porta del quadre elèctric, que algú l'ha mig despenjada. Però t'hi has de fixar molt, perquè no l'han fet malbé.


Empremtes dactilars

A l'interior, un menjador que és alhora magatzem; amb la taula plena de queviures: mandarines, brioixeria industrial, un termus d'alumini i una botella d'un suc roig xinès que els de la científica aprofitaran per buscar si hi ha empremtes dactilars. "Normalment trobem fragments petits d'empremtes, és el més habitual. Però són suficients perquè les puguem identificar amb la base de dades policial", expliquen des de la Policia Científica dels Mossos d'Esquadra.

D'empremtes, no en poden buscar a totes les superfícies, en materials rugosos no n'hi n'ha: ni a les pells de les mandarines, ni a la roba. Però el policia passa el pinzell pels paquets de tabac que encara estan precintats i també per les bosses de menjar.

Contra la paret s'hi amunteguen desenes de sacs de terra de cinquanta quilos cadascun i a l'estança contigua hi ha bidons de fertilitzants. El passadís que enllaça l'entrada amb la resta de la nau és estret, tant que no hi poden passar dos persones una al costat de l'altra. I els tubs d'un diàmetre gran encara el fan més difícil de transitar. Els tubs metàl·lics estan repartits per tota la nau, són un sistema de ventilació potent. No hi fa calor perquè a les set habitacions hi ha ventiladors en funcionament, sense parar. És igual que sigui hivern. L'ambient és sec i les estances estan ben il·luminades. En una hi ha 90 làmpares de 600 watts cadascuna. Una infraestructura necessària per al cultiu de marihuana.

Plantació de marihuana en una nau industrial de Sabadell
Plantació de marihuana en una nau industrial de Sabadell


Marihuana a punt de tallar

No s'hi pot passar, les habitacions estan plenes de testos i plantes. El conreu és rotatiu, les plantes estan en diferents fases de creixement. Les que hi ha en tres habitacions fan més de metre i mig i ja es poden collir. Per la resta, encara havien d'esperar. Però no hi han sigut a temps. Una patrulla de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sabadell ha detectat la plantació. Han detingut dos homes. Ara, el cas passa als d'investigació criminal, per veure si poden estirar el fil. S'ensumen que darrere dels dos jardiners -perquè eren els que cuidaven les plantes- detinguts hi podria haver uns propietaris, els que haurien invertit uns 150.000 euros en la instal·lació. Els ventiladors no tenen encara el tel llefiscós que s'hi diposita amb el pas dels temps, fruit del polsim i l'oli que desprenen les plantes de maria.

 

El sergent de la Unitat d'Investigació ABP Sabadell explica què en faran, de les plantes: "Tallarem les plantes, ens les emportarem i les assecarem. Un cop seques, agafarem unes mostres per enviar al laboratori. El laboratori el que farà és analitzar la planta i determinar la quantitat de THC, que és el principi actiu de la marihuana".

No fa ni un any que la plantació està en funcionament. La hipòtesi policial és que potser encara no havien tret rendiment del cultiu. De cada habitació, n'haurien pogut treure uns 70.000 euros. Es calcula que, de sota de cada làmpara, s'extreuen uns 400 grams de marihuana. El quilo es pot arribar a pagar a uns 2.500 euros.

 

Plantació de marihuana en una nau industrial de Sabadell
Plantació de marihuana en una nau industrial de Sabadell


Ventilar l'olor

Enmig del planter sí que fa una olor intensa, però pel passadís s'hi pot caminar sense ser conscient del que s'amaga a les habitacions. Només la llum artificial que hi surt és una pista. El sistema de ventilació evita que els veïns sàpiguen què s'hi cou, a la nau.

Enric Cervelló, intendent cap de l'ABP de Sabadell: "Quan és seguretat ciutadana qui fa la troballa no és normal trobar aquestes grans quantitats. En trobem molta menys. La rellevància d'aquesta és que són 4.000 plantes. Tenint en compte que l'any passat, en tot un any, en vam trobar 6.000...".

Dues empremtes dactilars ha trobat el de la científica. No són empremtes senceres, però sí amb suficients arestes per obtenir el dibuix necessari per fer la comparació a la base de dades. Els decomisos de marihuana porten molta feina policial: tallar les plantes, ensacar-les, assecar-les, els atestats, hores d'investigació ... Dels delictes vinculats amb la droga, és el que menys penat està. Això i el fet que el rendiment del negoci és alt expliquen, en part, la proliferació de plantacions de marihuana a Catalunya. També és, però, la planta que més perjudicis pot comportar.

ARXIVAT A:
MarihuanaDroguesPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut