El detingut venia la sang a centres veterinaris de diversos països europeus
El detingut venia la sang a centres veterinaris de diversos països europeus (Guàrdia Civil)

El negoci d'un fals veterinari: un milió d'euros maltractant animals per treure'ls sang

L'home, que ha estat detingut, era president de l'associació que certifica els laboratoris i bancs de sang animal

Actualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut un home acusat d'extreure sang de gats i gossos fins a causar-los la mort. L'home venia la sang dels animals a clíniques veterinàries i hauria guanyat més d'un milió d'euros des que va començar amb l'activitat el 2006. El Seprona calcula que el detingut hauria causat la mort a uns 500 animals.

L'home era el propietari de l'empresa Centro de Transfusiones Veterinaria, SL, i també president de l'Associació d'Hematologia i Homeopatia Animal, que s'encarrega de la certificació de laboratoris d'hematologia i bancs de sang. L'empresa inicialment venia la sang a centres veterinaris de la Comunitat de Madrid, però va acabar expandint-se per Espanya i països com Itàlia, Bèlgica, França o Portugal.

El detingut, que no tenia cap titulació per fer les extraccions, feia servir tècniques "doloroses i cruels", segons expliquen fonts de la investigació. La Guàrdia Civil va intervenir un centre a la localitat madrilenya d'Humanes on el detingut duia a terme les activitats i hi van confiscar prop de 600 bosses de plasma congelat. En la mateixa intervenció es van alliberar 249 gossos, gats i conills, amb diverses ferides i signes de maltractament. Els animals han estat acollits per diferents protectores de la Comunitat de Madrid


Un centre reconegut

El centre era conegut entre les clíniques veterinàries i es presentava com un referent en la comercialització de sang animal, malgrat que no estava donat d'alta per a aquesta activitat i, per tant, esquivava les inspeccions habituals del Seprona.

La Universitat Complutense de Madrid i el seu hospital veterinari treballaven amb aquest centre. Cristina Fragio, especialista en hematologia veterinària de la universitat, explica que semblava que la sang tenia totes les garanties i que "els centres veterinaris treballaven amb l'empresa sense saber com s'obtenia la sang".

La donació de sang d'animals domèstics és una pràctica legal poc coneguda, que, feta per professionals qualificats, no és difícil ni invasiva. Fragio tem que fets com aquest puguin enterbolir la imatge dels bancs de sang animal, i explica que les donacions, en moltes ocasions, provenen de propietaris que fan la donació de forma voluntària. També recalca que aquestes donacions permeten "salvar vides que abans no podíem salvar".

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut