El naufragi del Soberano, una tragèdia del 1915 a l'Ebre amb nom i cognoms

A causa del violent temporal de llevant, el bergantí Soberano, amb 12 tripulants a bord, es va enfonsar i van morir 8 tripulants

Actualitzat

La costa de l'Ebre està plena de naufragis, de tragèdies, algunes anònimes i d'altres amb noms i cognoms. Una d'aquestes va tenir lloc la tarda del dissabte 20 de novembre de 1915, a l'illa de Mar, a la costa de l'Ebre. A causa del violent temporal de llevant, el bergantí Soberano, amb 12 tripulants a bord, es va enfonsar.

Van morir 8 tripulants en un naufragi que, 5 dies després, el diari La Vanguardia va explicar com un "naufragi horrorós". L'equip de rescat no va sortir del port de l'Estany fins dos dies després. El fotògraf Domenec Tello, el "Vell Minguet", va ser testimoni de la tragèdia.

El rescat es va fer en unes condicions duríssimes

 

Va ser un rescat heroic, tant, que les autoritats van recompensar amb una medalla els pescadors que hi van participar i van dotar l'Ametlla de Mar d'una llanxa de salvament, la Víctor Rojas.

Enric Garcia, cap de col·leccions i investigació del Museu Marítim de Barcelona, explica que hi ha un abans i un després d'aquell naufragi.

"No existien mitjans més o menys professionals que poguessin ajudar als nàufrags amb aquelles condicions, això va venir després com a conseqüència del naufragi del Soberano."

 

Els quatre mariners que van sobreviure

 

Antonio Escudero, l'únic enterrat a l'Ametlla

Les víctimes les van enterrar en una fosa comuna perquè no tenien recursos, menys un, Antonio Escudero, de 17 anys, d'Almeria. Va ser la persona enterrada a l'Ametlla. Feia cinc dies que havia embarcat com aprenent d'oficial de la marina mercant. 

Avui encara hi ha qui posa flors a la seva tomba. És Xavier Brull, que ja ho feia de petit acompanyant el seu pare. No sabien a qui recordaven. No era de la família, ni era calero, com s'anomenen els veïns de l'Ametlla, però ara ja sap qui és.

Tant ell com la també calera Trini González Francisco van gratar i van acabar sabent del nebot d'Antonio, de 75 anys, a Almeria. Es tracta de Paco Ferré Escudero, que explica que recorda, de petit, acompanyar la seva mare a portar flors al seu oncle a l'Ametlla de Mar.

Fa 35 anys, va morir l'últim germà de l'Antonio, i ningú no va seguir pagant el manteniment de la tomba, però continua neta i polida.
                       
Xavier Brull creu que, després de més d'un segle, l'Antonio Escudero s'ha guanyat ser calero. Per ell, el final de la història hauria de ser nomenar-lo fill adoptiu de l'Ametlla de Mar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut