Barcelona

El Museu d'Història de Catalunya presentarà la restauració de dues peces de l'aixovar de Pere el Gran

El Museu d'Història de Catalunya presentarà la restauració de dues peces de l'aixovar de Pere el Gran, exhumat fa dos anys al monestir de Santes Creus: un coixí i la capa que li cobria el cos.

RedaccióActualitzat
Aprofitant el Dia Internacional dels Museus en que es fan jornades de portes obertes i altres activitats, el museu ofereix als visitants la possibilitat de veure dues peces úniques per primera vegada.

Per una banda, s'exhibirà temporalment un coixí on descansava el cap de rei Pere el Gran. Es tracta d'un coixí, aromàtic i d'una seda molt fina, que ja s'ha restaurat i ha recuperat el seu aspecte original i el color carmesí. Aquesta peça es podrà veure, protegida per una vitrina, fins al 24 de juny.

Quan es va obrir la tomba de Pere el Gran, ningú no podia imaginar que el coixí on reposava el cap del rei, en un estat de conservació més que deficient, podia aspirar a recuperar el seu estat original. Després d'un procés de restauració complicat i curós, el coixí sembla nou de trinca. I també s'han fet algunes descobertes.

Marina Miquel, la directora del Projecte Museu d'Història de Catalunya, explica que "el coixí estava farcit amb diverses plantes i flors i, per tant es tractaria d'un coixí aromàtic. Es podria tractar també, i aquesta és una línia d'investigació que encara està oberta, d'un coixí medicinal perquè moltes de les plantes documentades, l'artemísia, la menta, la farigola, són plantes amb usos medicinals molt corrents en aquesta època".


El coixí s'ha restaurat al taller del Museu Tèxtil de Terrassa, on ara s'enfronten amb un repte encara més gran. Creuen que trigaran un any i mig a recompondre la capa de llana que cobria el cos del rei, un teixit molt fràgil que pot esquinçar-se amb qualsevol sotrac.

La capa es podrà veure dissabte, només durant unes hores
, per celebrar la Nit dels Museus.

Aquestes dues peces són dels pocs elements d'indumentària coneguts d'un rei de la Corona d'Aragó. La idea de futur és que pugui exhibir-se amb el coixí i la resta de l'aixovar funerari de Pere el Gran en una exposició, ja permanent, al Museu d'Història de Catalunya.








VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut