L'obra "Paisatge nevat" del pintor Jan Brueghel el Joven, una de les peces catalogades (Museo del Prado/EFE)

El Museu del Prado reconeix, finalment, que té obres robades pel franquisme

Ja s'han localitzat 64 peces i a principis d'any es farà públic l'informe definitiu sobre l'espoli i s'intentarà retornar les pintures confiscades als legítims propietaris

RedaccióActualitzat

El Museu del Prado ha decidit, finalment, revisar i catalogar els seus fons per localitzar les obres robades pel franquisme durant la Guerra Civil i la dictadura, i poder-les retornar als seus legítims propietaris.

El Museu del Prado és un dels museus d'art més importants del món (Reuters/Paul Hanna)

Fins al moment, ja s'han localitzat fins a 64 peces, que van arribar al museu de la mà de la Junta de Incautación y Protección del Patrimonio Artístico, creada per Franco en plena guerra. Els responsables del museu, però, apunten que probablement n'apareixeran més i que es podria arribar, fàcilment, a la xifra d'un centenar.

L'equip d'investigació que porta el cas està liderat per Arturo Colorado, catedràtic expert en patrimoni i Guerra Civil. Les conclusions del seu estudi es publicaran a començaments de l'any que ve, tot i que el llistat provisional ja és accessible a la web del museu.

De les obres que ja s'han catalogat, n'hi ha una quarantena dipositades per la Junta de Incautación y Protección del Patrimonio Artístico, 17 pintures més que van ser entregades per la Comisaría General del Patrimonio Artístico Nacional entre 1940 i 1942, i també sis peces arribades entre 1968 i 1971, procedents del desaparegut Museo Español de Arte Contemporáneo.

Cues per entrar a l'edifici del Museu del Prado, a Madrid (Reuters/Juan Medina)

Cap investigació en dècades

A diferència d'altres museus, com el de Belles Arts d'Astúries, a Oviedo, el Museu del Prado no havia obert cap mena d'investigació en totes aquestes dècades sobre l'origen dels seus fons o a la recerca d'obres de procedència dubtosa. Ara, la institució actua per primer cop d'ofici per crear un registre que ha d'aclarir quines de les "seves" peces van ser robades pel franquisme.  

La institució assegura que el seu objectiu és "aclarir qualsevol dubte que hi pugui haver sobre els antecedents i el context previs a la seva entrada a les col·leccions del Prado i, arribat el cas i complint tots els requisits legals, procedir a la devolució als legítims propietaris".

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut