Obres d'art de les parròquies de la Franja al Museu de Lleida (ACN)

El Museu de Lleida ha d'entregar les 111 obres d'art de la Franja a l'Aragó

El Govern recorrerà la sentència del jutge de Barbastre, que ha donat la raó al bisbat aragonès justament el dia que fa dos anys del trasllat de les obres del monestir de Sixena

RedaccióActualitzat

El jutge de Barbastre ordena que les 111 obres d'art de la Franja que són al Museu de Lleida s'entreguin de manera immediata a les parròquies originàries, que ara pertanyen a la diòcesi de Barbastre-Montsó.

Tot i que durant el judici civil el bisbat de Lleida va acreditar la compravenda d'una vuitantena de les peces en litigi, la sentència ho desestima basant-se en un acord del 2008, pel qual el bisbat de Lleida reconeix que les obres són propietat del bisbat de Barbastre-Montsó.

El jutge tampoc considera cap tipus d'indemnització al Museu de Lleida per haver-les restaurat i conservat durant més d'un segle.

La sentència es pot recórrer a l'Audiència d'Osca.

El litigi es remunta a l'any 1995, quan les esglésies de la Franja es van segregar del bisbat de Lleida i van passar a dependre del nou bisbat de Barbastre-Montsó.

La sentència s'ha fet pública just el dia que fa dos anys de l'operació judicial i policial de trasllat a l'Aragó de les obres de monestir de Sixena que estaven al Museu de Lleida.

El judici va quedar vist per a sentència el passat mes de maig. El bisbat de Barbastre-Montsó va argumentar que no hi ha cap document que acrediti la compravenda de les obres, mentre que el bisbat de Lleida va defensar que la documentació nova aportada demostra l'adquisició legítima de 83 de les peces.

 

Història d'un litigi

El conflicte esclata a mitjans dels anys 90, quan el Vaticà decideix fer coincidir els límits eclesiàstics amb els autonòmics. Un centenar de parròquies de Lleida passen a dependre del bisbat de Barbastre-Montsó i Roma obliga a tornar els béns.

 

Des de Catalunya s'han presentat diversos recursos, però el Vaticà sempre s'ha pronunciat a favor dels interessos aragonesos. Les resolucions mantenen que les obres en disputa són propietat del bisbat de Barbastre-Montsó i que s'han d'entregar. El bisbat aragonès va portar el cas, per primera vegada, a un jutjat civil.

 

La derrota judicial amb els béns de Sixena va acabar amb una entrega forçada. Fa dos anys, ell ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, amb el 155, era "de facto" el conseller de Cultura i va ordenar el compliment de la sentència que obligava a traslladar les obres a Sixena.

ARXIVAT A:
SixenaArt
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut