Font recuperada de Gaudí de la casa Vicens
Font recuperada de Gaudí de la casa Vicens
Cornellà de Llobregat

El Museu de les Aigües recupera la cascada de la casa Vicens de Gaudí

La cascada va ser dissenyada el 1883 per a la casa Vicenç del carrer de les Carolines de Barcelona i va ser enderrocada a causa de la pressió urbanística l'any 1945

RedaccióActualitzat

La cascada de la Casa Vicens, al carrer de les Carolines de Barcelona, ha estat recuperada utilitzant les mateixes tècniques i els mateixos materials amb els quals Gaudí la va dissenyar l'any 1883 a Barcelona. L'obra es podrà veure a partir d'ara al Museu de les Aigües a Cornellà .

La cascada és una de les anomenades obres del "Gaudí invisible", perquè tot i haver estat enderrocada, se n'ha pogut fer la reconstrucció, gràcies a les noves possibilitats que dona la informàtica. A partir de tot el material documental recopilat, s'ha dut a terme una reconstrucció digital de l'obra.

 

 

La Casa Vicens va ser construïda entre l'any 1883 i 1885 com a casa d'estiueig a la Vila de Gràcia. És el primer edifici que Gaudí va construir a Barcelona i és un dels primers encàrrecs importants de l'arquitecte modernista.

El jardí de la casa estava presidit per la cascada amb un arc parabòlic que ajudava a refrescar la casa a l'estiu. L'element recreava els efectes sonors d'una cascada, proporcionant a la vegada una sensació de frescor juntament amb l'abundant vegetació de l'entorn. La cascada, però, va desaparèixer a causa de la pressió urbanística l'any 1945.

 

 

El Museu de les Aigües ha volgut recrear-la i per fer-ho s'han fet servir les fotografies i plànols originals. Gràcies a aquestes fotografies, se n'ha pogut fer una reconstrucció fidedigna i a escala real. L'obra modernista s'ha fet en 6 mesos, un temps rècord tenint en compte que cada fila de maons és diferent de la resta i que no hi ha cap element estàndard.

L'obra també té en compte criteris de sostenibilitat i incorpora un circuit tancat d'aigua que evita el malbaratament.

 

 

La cascada de Gaudí forma part del projecte de renovació museística del Museu de les Aigües, i la directora, Sònia Hernández, ha destacat que "la reconstrucció d'aquesta cascada té un gran atractiu, ja que recupera una obra desapareguda d'Antoni Gaudí, alhora que representa un gran repte per la voluntat de rigor que s'ha imposat a l'hora de fer possible aquest projecte".

A més de la nova obra de Gaudí, el museu també té la mítica font de Canaletes, un autèntic santuari per tots els aficionats del Barça, i les clàssiques fonts que hi ha per gairebé tots els carrers de Barcelona.

El Museu, que es troba dins d'un recinte ric en patrimoni industrial modernista, obra d'Amargós i Samaranch, conviu amb una central de bombeig responsable d'impulsar el 50% d'aigua que es consumeix a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Anar al contingut