El fundador d'Alibaba reapareix després de tres mesos de rumors sobre el seu parador
Jack Ma, en una imatge d'arxiu

El multimilionari fundador d'Alibaba torna després de tres mesos desaparegut

No se sabia res de Jack Ma des de l'octubre, quan va criticar la normativa financera de la Xina, més estricta amb els seus negocis

RedaccióActualitzat

Reaparició per sorpresa del multimilionari xinès Jack Ma, fundador del gegant del comerç electrònic Alibaba, després de gairebé tres mesos desaparegut. No se sabia res d'ell des de l'octubre, quan va criticar el govern comunista per l'enduriment de la normativa financera. Això havia alimentat les especulacions sobre el seu parador.

Ara, Ma ha tornat en un discurs, publicat pel diari local Tianmu News, en què saluda un centenar de professors rurals de la Xina seleccionats per a un premi de la seva fundació. Al vídeo, de 50 segons, no es desvela on és l'empresari. "Ens tornarem a retrobar quan s'acabi la pandèmia", els comenta.

Ma no fa referència a la seva situació, però explica que, en els últims sis mesos, ha estat "actiu" en els preparatius del guardó.

El seu retorn ha disparat un 8,5% les accions d'Alibaba a la borsa de Hong Kong, un percentatge que queda curt al costat del retrocés del 18% que havien acumulat.


Crítica a les autoritats xineses

Jack Ma va fer fortuna aprofitant el desenvolupament de l'economia digital sense gaires regulacions. Impulsor d'Ant Group, empresa tecnofinancera d'Alibaba, uns quants dies abans de desaparèixer de l'escena pública va criticar la manera com la Xina volia regular el sistema financer i els bancs tradicionals.

Ma va afirmar que es gestionaven com a "cases d'empenyorament". Aquell va ser l'últim cop que se'l va veure en públic i han passat 88 dies fins que ha tornat a aparèixer.

El fundador d'Alibaba reapareix després de 3 mesos de rumors sobre el seu parador
Logotip d'Alipay, una de les empreses del conglomerat d'Alibaba (Reuters/David Goodman)

 

Ant Group és l'operadora d'Alipay, la plataforma de pagaments electrònics més utilitzada a la Xina, i justament havia de sortir a la borsa a Hong Kong i Xangai el novembre passat. Hauria sigut un dels debuts borsaris més grans de la història, amb una recaptació estimada de 133.656 milions de dòlars hongkonguesos (14.097 milions d'euros) i 114.944 milions de iuans (14.372 milions d'euros).  

L'operació, però, va quedar estroncada. Trenta-sis hores abans, els reguladors xinesos van obligar a suspendre el llançament després de publicar l'esborrany d'una normativa molt més restrictiva per al sector.

Durant aquest temps, s'ha especulat sobre si estava detingut, si li havien prohibit sortir del país o si es preparava la nacionalització d'Alibaba, a la qual al desembre van obrir una investigació antimonopoli.

Els rumors van créixer al novembre, veient que Ma no participava com a jurat en un programa de televisió creat per ell mateix. I, sobretot, pels casos de figures conegudes que s'han perdut de vista després de mantenir disputes amb les autoritats o cometre delictes.

 

Va ser l'home més ric de la Xina

Jack Ma, que va deixar la presidència d'Alibaba el 2019, 20 anys després de fundar-la, va aconseguir ser l'home més ric de la Xina. El conglomerat d'empreses que va fundar s'ha valorat en prop de 700.000 milions de dòlars.

Ara, segons Bloomberg, la seva fortuna s'ha reduït uns 10.000 milions de dòlars i s'ha quedat en 52.900 milions. Això el deixa en quarta posició, per darrere dels caps de les begudes Nongfu Spring i les tecnològiques Tencent i Pinduoduo, rivals d'Alibaba.

ARXIVAT A:
XinaDigital Comerç
Anar al contingut