La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, participa a l'acte central del 'Mulla't per l'esclerosi múltiple', celebrat…
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, participa a l'acte central del 'Mulla't per l'esclerosi múltiple', celebrat al Club Natació Atlètic Barceloneta

El 'Mulla't per l'esclerosi múltiple' omple més de 500 piscines de Catalunya en una edició "d'explosió total"

ACN Barcelona - La 29a edició del 'Mulla't per l'esclerosi múltiple' ha recuperat el seu format habitual després de la pandèmia i aquest diumenge ha omplert més de 500 piscines d'arreu de Catalunya. "És un any d'explosió total", ha celebrat la directora de la Fundació Esclerosi Múltiple, Rosa Masriera. Enguany la iniciativa solidària ha recollit fons per destinar-los a l'acompanyament de les persones que pateixen la malaltia i a la recerca. A Barcelona, en l'acte central celebrat al Club Natació Atlètic Barceloneta hi han participat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller d'Economia, Jaume Giró, i el de Salut, Josep Maria Argimon. "La recerca és el que ens farà tenir millors tractaments i millor qualitat de vida", ha dit Argimon.

"Hem de continuar treballant per poder donar el tomb a l'esclerosi i fer que ja no sigui la malaltia de les mil cares", ha subratllat Vilagrà. Així mateix, Giró ha remarcat la tasca que duu a terme la Fundació Esclerosi Múltiple i ha opinat que el 'Mulla't' "és una tradició que cal conservar" per tal de sensibilitzar sobre la malaltia.

Enguany la fundació espera recaptar al voltant dels 300.000 euros en una campanya que s'allarga durant tot l'estiu i compta amb diferents iniciatives. En el 'Mulla't' d'aquest diumenge hi han participat més de 100.000 persones d'arreu de Catalunya, segons les xifres de l'organització. A l'acte central d'aquest diumenge a Barcelona també hi ha participat l'actor Joel Joan, la cuinera Ada Parellada, i la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, entre altres.

Més de 9.000 persones afectades a Catalunya

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa incurable, que afecta més de 9.000 persones a Catalunya. "Estem creixent en incidència i en prevalença", ha explicat Masriera, que ho ha atribuït al fet que actualment es diagnostica abans. Pel que fa a simptomatologia, ha detallat que comença amb un formigueig a les mans, i continua amb una paralització d'una part del cos. També pot provocar visió doble, el que es coneix com a neuritis òptica, acompanyada de molta fatiga.

Després de tot, Masriera ha celebrat que en els últims vint anys hagi avançat "molt" el coneixement sobre l'esclerosi múltiple i ara es detecti abans, de mitjana entre els 20 i els 35 anys. "Fins i tot avui en dia tenim nens amb esclerosi múltiple, que possiblement també hi eren abans, però no es detectaven", ha indicat.

A més, la directora de la Fundació Esclerosi Múltiple ha detallat que deu anys després del diagnòstic un 10% de les persones amb esclerosi múltiple es queden sense feina. És per aquest motiu que ha remarcat la necessitat de continuar treballant en la intermediació laboral i en "l'empoderament" dels afectats.

Conviure amb la malaltia

Enric Riera Coromines és un jove de 33 anys que té Esclerosi Múltiple des dels dotze anys. Li van detectar perquè va començar a veure doble, però no li van explicar fins que va fer disset anys. Ell ha notat especialment canvis físics, ja que sempre havia jugat a futbol i ara no sap córrer ni saltar perquè no pot coordinar les cames. Amb tot, no es rendeix i ha buscat altres maneres de poder fer activitats. Ara fa escalada, que assegura que "li va molt bé".

"Treballo molt l'equilibri, la motricitat fina... per mi és el meu moment i desconnecto i em concentro i m'ajuda molt", ha declarat il·lusionat als micròfons de l'ACN. Una altra de les seqüeles de la malaltia és la memòria, diu que s'ha d'apuntar les coses que ha de fer l'endemà, però ell s'ho pren amb bon humor perquè "això li passa a molta gent".

Coromines assegura que ha après a conviure amb la malaltia i a caminar amb ella de la mà tot i que reconeix que "de tant en tant" li fa alguna "entremaliadura". Segons ell, això li ha fet la vida més fàcil i per aquesta raó ha animat als que també la pateixen a què "ho acceptin" com ell ha fet.

Anar al contingut