Presentació de la campanya contra el fons d'inversió Cerberus del Primer Congrés d'Habitatge de Catalunya
Presentació de la campanya contra el fons d'inversió Cerberus del Primer Congrés d'Habitatge de Catalunya

El moviment pel dret a l'habitatge posa el fons d'inversió Cerberus al punt de mira

Una concentració en un desnonament a Barcelona ha estat el tret de sortida de la campanya contra el fons propietari en un 80% de la immobiliària Divarian

RedaccióActualitzat

El Sindicat d'Habitatge de la Verneda i la Pau havia convocat una concentració dilluns pels volts de les 10 del matí a la porta d'un domicili a la barcelonina Via Trajana per evitar el desnonament d'una família.

Un de tants desnonaments de la capital catalana: només entre el 14 i el 18 de setembre estaven previstos 149 llançaments a la ciutat, d'entre els quals va transcendir amb més força el d'un habitatge propietat d'Oleguer Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Aquest cop, però, no ha estat un desnonament normal.

Desenes de persones abillades amb granotes vermelles han aparegut per donar el tret de sortida d'una campanya contra un dels grans fons d'inversió que proven de fer-se forts en el mercat immobiliari català: Cerberus.

Responien a la crida del Primer Congrés d'Habitatge de Catalunya.

Lluites coordinades

La Nau Bostik de Barcelona va aplegar entre el 16 i el 17 de novembre de 2019 desenes d'entitats implicades en la lluita pels drets habitacionals sota el paraigua de l'esmentat congrés. De les PAH catalanes al Sindicat de Llogateres, passant per un ampli ventall de grups locals.

L'objectiu de la trobada era visibilitzar els punts en comú descoberts en mesos previs de discussions i impulsar iniciatives conjuntes entre tots els agents que van participar d'aquella convocatòria.

La campanya "Guerra a Cerberus" ha estat la primera ofensiva coordinada que aplega tots els col·lectius que van impulsar el congrés.

 

"Fons voltor"

Cerberus Capital Management és una empresa de capital d'inversió especialitzada en inversions en empreses o actius en crisi, de matriu nord-americana.

També és un dels grans fons d'inversió que els últims anys, juntament amb Blackstone i Lone Star, s'han disputat el mercat immobiliari de l'Estat.

Les entitats bancàries CaixaBank, Banc Sabadell i Santander són les que més actius immobiliaris considerats tòxics han venut a les grans companyies de capital de risc d'ençà la crisi de 2008, incloent-hi Cerberus, com a comprador.

A banda, va aconseguir el control d'un nombre significatiu d'habitatges que el BBVA havia heretat de CatalunyaCaixa i Unnim i que avui gestiona la immobiliària Divarian, controlada en un 80% per aquesta empresa dels EUA.

En un primer moment la campanya anava dirigida a la immobiliària i no pas cap a Cerberus.

Aquest fons d'inversió, amb matriu a Nova York, ja ha estat al punt de mira d'alguns col·lectius participants en el congrés, com ara la PAH, que a començaments de mes va ocupar una seu del BBVA per reclamar un lloguer social.

Amb aquesta iniciativa és d'esperar que accions com la de la PAH s'estenguin per tot el territori, en un context de crisi en què la taxa de morositat es pot tornar a disparar i moltes persones poden perdre els seus habitatges.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut