El mosquit tigre troba molts espais en els cotxes
El mosquit tigre troba molts espais en els cotxes (Mosquito Alert CC-BY)

El mosquit tigre viatja en cotxe particular a l'Àrea Metropolitana

Científics observen que és un mecanisme important de dispersió de l'insecte

Xavier DuranActualitzat

Un mosquit tigre adult només pot volar uns centenars de metres, però els cotxes particulars el porten a quilòmetres de distància i en faciliten la dispersió.

Aquesta és una de les conclusions d'un estudi emmarcat en el projecte Mosquito Alert. Els investigadors van inspeccionar a l'atzar 770 vehicles en controls policials als peatges i a les ITVs. També van utilitzar avisos fets per la ciutadania amb l'app Mosquito Alert.

Els resultats indiquen que durant tot un estiu a l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi circulen cada dia entre 12.000 i 71.000 cotxes amb un mosquit tigre al seu interior. Això significa un cotxe de cada 200. L'estudi s'ha publicat a la revista "Scientific Reports".

Observacions casuals i evidències indirectes indiquen que els humans han ajudat involuntàriament els mosquits a viatjar centenars de quilòmetres a través de mitjans de transport, com els vaixells o els avions. Amb el nou estudi hi ha dades concretes, tal com explica Roger Eritja, entomòleg del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat i und els autors de l'article:

"Ara tenim números que demostren que viatjar en cotxe és un mecanisme de dispersió pel territori i això ens servirà per millorar el seguiment i control de l'espècie".

L'estudi quantifica per primera vegada el transport passiu de mosquits tigre en cotxe entre les diferents províncies de l'estat espanyol, utilitzant un rànquing de les principals exportadores i receptores de l'insecte. Amb aquestes dades els científics poden fer prediccions de com seria la colonització del mosquit tigre amb aquest mitjà de dispersió.

"El mosquit tigre és un vector de malalties i, per tant, com millor es coneguin els mecanismes de dispersió el risc per a la salut pública serà menor, assenyala Frederic Bartumeus, investigador del CEAB-CSIC de Blanes i del CREAF i director de Mosquito Alert.

Una dada que falta per elaborar un model precís és saber "quina proporció dels mosquits autoestopistes sobreviuen durant el viatge i al lloc on arriben", matisa Eritja. Per això s'estan fent proves genètiques per esbrinar si els mosquits que es troben en diferents regions, algunes molt allunyades entre elles, són parents.

Els investigadors van utilitzar un aspirador especial per caçar mosquits a l'interior dels cotxes i parant especial atenció a les parts més fosques i estretes del cotxes, com ara sota els seients, que és on acostumen a amagar-se. També es va preguntar als conductors per l'origen i el destí dels seu viatge i altres qüestions d'interès.

A tot això hi van afegir els avisos fets per la ciutadania a través de l'app de Mosquito Alert per estimar la quantitat de mosquits tigre que hi ha a les diverses províncies. El model matemàtic que han elaborat els científics ha permès constatar que Barcelona és la principal província exportadora de mosquits i que la segueixen Tarragona, València, Alacant i Múrcia. Madrid, per la seva banda, és la província amb més risc de patir l'arribada d'aquests mosquits.

Segons el model matemàtic, els mesos entre juliol i octubre és quan hi ha més transport de mosquits tigre entre províncies, perquè és l'època de més activitat de l'insecte. També hi ha més viatges en cotxe degut a les vacances, però en aquest estudi només s'han inclòs els trajectes per motius professionals.

Anar al contingut