El monument franquista de Tortosa, a un pas de la retirada després d'anys de polèmica

La consellera de Justícia ha anunciat que n'assumirà el cost després que un informe de la CHE ha desencallat el procediment

El Departament de Justícia assumirà el cost i l'execució del projecte per retirar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que el departament "vol, pot i sap com fer-ho", després que el govern espanyol s'ha tornat a desentendre de la propietat del monòlit.

"Ho volem fer, ho podem fer i sabem com fer-ho, i insisteixo a demanar que no impedeixin que es faci, ja que ells --el govern espanyol-- han desistit de fer-ho", ha dit.


Capella ha recriminat a l'executiu espanyol la seva inacció per fer complir la llei de memòria històrica i ha tornat a demanar que "no hi posin traves i no impedeixin" que el monument es tregui del riu. "Ells n'han desistit", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.


L'Ajuntament de Tortosa ja té tots els informes per descatalogar-lo, sense objeccions dels organismes estatals.

Està previst que en el pròxim ple de Tortosa se n'aprovi la descatalogació definitiva i Capella s'ha compromès, llavors, a iniciar la petició de permisos i a licitar les obres per treure'l de l'Ebre. Sense voler fixar una data aproximada sobre quan es podria executar, s'ha compromès que sigui "com més aviat millor", però complint amb els terminis que estableix la llei de licitació i contractació.

Respecte a l'informe tècnic que el departament va encarregar per definir la retirada del monument franquista, la consellera no n'ha desvelat el contingut.

"Sabem tècnicament com s'ha de fer i que serà complicat, perquè cal entrar al llit del riu, però ja explicarem degudament i de manera clara quins passos s'han de seguir", ha apuntat.


Aquest informe també resoldrà què se'n farà del monòlit. "Ho tenim estudiat i documentat", ha assegurat.

Un informe de la CHE desencalla el projecte

Capella ha lamentat que l'informe amb el vistiplau formal de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per culminar el procés de descatalogació del monument franquista hagi arribat "vuit mesos més tard" que el plenari de l'Ajuntament de Tortosa prengués l'acord.

El monument està considerat oficialment com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català des del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2007.

L'informe de la CHE va arribar a l'Ajuntament de Tortosa aquest dimarts; era l'últim pas que li faltava al consistori per aprovar definitivament el procediment.

(ACN/Mar Rovira)

Capella havia enviat feia uns dies una carta de reclamació al govern espanyol com a pas previ per poder retirar el monòlit del mig del riu. La missiva ha causat un cert malestar a l'entorn del govern espanyol, que s'ha tornat a desentendre de la titularitat del monument i ha recordat que la Generalitat ja podia haver actuat per treure'l sense que la CHE li posi impediments.

La CHE assegura que el monument no és de la seva competència i manifesta, fins i tot, que "no hi ha objecció per a l'eliminació d'aquesta infraestructura del domini públic hidràulic". Sí que recorda, però, que qualsevol actuació dins de la llera de l'Ebre requerirà la seva autorització, que s'hauria de tramitar a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Tres anys després de la controvertida consulta ciutadana, la retirada compta ara amb el suport pràcticament total del consistori.

Recordem que el monument d'exaltació feixista el va inaugurar el mateix dictador Francisco Franco el 1966, quan es complien 25 anys de la batalla de l'Ebre, un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil Espanyola.

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut