El Montseny tancarà els accessos als vehicles privats quan l'aparcament estigui ple

La massificació als parcs naturals obliga a prendre mesures també a Sant Llorenç del Munt i l'Obac i a la serra de Marina

RedaccióActualitzat

Descontrol. És el que s'ha vist a les muntanyes més pròximes a Barcelona aquests últims caps de setmana. L'alta afluència de visitants ha fet que s'aparquessin els cotxes de qualsevol manera i en qualsevol lloc, com als vorals de la carretes o en altres punts no habilitats.

Això, en alguns espais, impedia la circulació fluida i el col·lapse ha estat freqüent.

El parc natural del Montseny ha estat un dels més castigats per una massificació que ja fa anys que es repeteix en determinades èpoques de l'any, com a la tardor.

"La gent ve a la muntanya a recollir, a vegades no sap què, ja siguin castanyes, bolets o el que troba", explica l'alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira Rovira. I els efectes són destructius. "Envaeixen propietats privades, col·lapsen les carreteres i els accessos a les masies. No es pot absorbir tanta gent."

L'alcaldessa de Montseny, Núria Masnou Pujol, ho denuncia per raons de salut: "s'aparquen els cotxes davant dels contenidors de brossa. A Montseny ens venen a recollir les escombraries un cop a la setmana i els operaris han de marxar sense poder-ho fer".

Amb la pandèmia i els canvis de rutines en el temps d'oci de molts ciutadans, la situació s'ha desbordat. I els ajuntaments dels 18 municipis delimitats pel parc ha dit que ja n'hi ha prou.


Controls de Mossos i agents rurals

Per això, la Diputació de Barcelona ha anunciat que a partir d'aquest cap de setmana, quan les 1.045 places d'aparcament de què disposa el parc estiguin plenes ja no es deixarà entrar cap vehicle més.

Als accessos, hi haurà controls dels Mossos i agents rurals.

L'alternativa serà anar-hi amb els autobusos que cada hora surten de Sant Celoni i Campins.

Igual que el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac també restringirà l'entrada de vehicles i només ho podran fer els que puguin aparcar a les places habilitades, 225.

"Vivim en una situació excepcional, en una pandèmia que canvia els costums i formes de fer de moltes persones i famílies. Però no podem permetre que això afecti el nostre valuós patrimoni forestal", ha justificat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.
 

 


També per evitar la massificació i els "comportaments incívics", els ajuntaments de Badalona i Sant Coloma de Gramenet tancaran l'accés a la serra de Marina als vehicles de motor.

En els principals accessos, des de l'inici del camí de Sant Jeroni de la Murtra, s'ubicaran senyals informatius i cadenes als dos principals accessos, des del carrer de Santa Eulàlia, al lateral de la B-20 entrant per Santa Coloma, i a la riera de Canyet, a Badalona.

La prohibició de pas no afecta vianants i ciclistes, que podran continuar circulant pels camins del parc.

En un comunicat, el dos ajuntaments han acordat la mesura per reduir les activitats que s'hi fan i que compleixen amb les recomanacions sanitàries.

 

Aquest divendres, el Procicat a provarà la limitació dels aforaments dels parcs naturals a la capacitat de l'aparcament.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCoronavirus
Anar al contingut