El "monstre de Banyoles" també va abusar de nois en una escola de Vilallonga de Ter
L'escola de Vilallonga de Ter on donava classes el professor (Arxiu municipal)
Ripollès

El "monstre de Banyoles" també hauria abusat de nens a l'escola de Vilallonga de Ter

Abans de ser destinat a Banyoles, el professor va exercir al Ripollès, on, segons els alumnes, ja aplicava mètodes brutals de repressió contra els alumnes

Quim BalaguerActualitzat

Antics alumnes de l'escola de Vilallonga de Ter, al Ripollès, han denunciat greus maltractaments físics per part del mestre que va exercir al poble entre el 1960 i el 1965, i que després es traslladaria a Banyoles.

Fa pocs dies, el documental "El monstre de Banyoles", del "Sense ficció" de TV3, denunciava la violència i els abusos sexuals que diversos alumnes de Banyoles van patir per part d'aquest mestre de la seva escola fins que es va jubilar, a meitat dels anys 90.

Arran de l'emissió d'aquest documental, antics alumnes seus de Vilallonga de Ter, homes que ara tenen entre 60 i 70 anys, han recordat el pas d'aquest mestre per l'escola del poble, marcat també per maltractaments físics als escolars.

Aquell mestre va ensenyar a l'escola nacional unitària de nens" de Vilallonga des del 1960 fins al 1965, i impartia classes a una setantena d'alumnes de diferents pobles del voltant. L'home vivia just a dalt de l'escola, i d'aquí se'n va anar directament a Banyoles.


Terror i pànic

Els antics estudiants tenen ara entre 60 i 70 anys i alguns rememoren el "terror" i "pànic" que sentien. Fernando Rigat ho recorda així:



"Ens tenia terroritzats, era un home amb una personalitat molt forta i quan arribava al matí i vèiem que baixava com una fera, rebia el primer que passava per allà. Hi havia nens que rebien sempre i no eren només bufetades, sinó que anava molt més enllà. Era un home jove i corpulent i que es regia pel mètode d'aquella època que deia que la lletra amb la sang entra."

 

Fernando Rigat (Acn)

 

Qui en té un record molt més traumàtic és en Josep Bonsoms, que ara té 63 anys. Era dels més petits, tenia uns 6 anys i ho recorda amb terror. Explica que un dia va menjar-se dues maduixes d'una finca amb uns amics i que els van enxampar.

Quan va anar a l'escola, el mestre el va picar amb les mans amb tanta virulència que va sortir-li sang per les orelles. Mai va gosar explicar-ho a la seva família:

 

"Alumnes més grans ja ens havien advertit que ells encara havien rebut més després d'haver-ho compartit amb la família. En aquella època, el mestre o el capellà eren tota una autoritat i ningú gosava contradir-los."

 

Josep Bonsoms (Acn)

 

Cordes amb nusos

L'Esteve Marsé, un altre dels alumnes, el va tenir durant cinc cursos. Detalla que un dia el mestre va cridar un grup d'estudiants i com, amb una corda amb nusos, els va començar a fuetejar davant de tota la classe amb molta agressivitat.

Ell, però, va ser un dels que s'hi va tornar. Explica que un dia li va llançar una cadira per sobre en veure que anava cap a ell i com, a continuació, el mestre li va pegar donant-li cops de puny. A partir de llavors, ja no recorda seguir rebent.

 

Esteve Marcé (Acn)

Altres alumnes recorden que el mestre els tenia lligats amb filferro al pupitre, o que de vegades passejava els alumnes pel poble amb unes orelles grosses i un burro de cartró dibuixat a l'esquena per humiliar-los.

ARXIVAT A:
Assetjament escolar
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut