Barcelona

La dependència econòmica del turisme, d'atenuant de la crisi a bomba de rellotgeria

La cancel·lació de congressos, caiguda del turisme i de l'activitat a l'hostaleria perjudicarà especialment l'economia de ciutats com Barcelona

Iván GutiérrezActualitzat

Si la Covid-19 ha afectat especialment Espanya en l'àmbit sanitari, el cop a l'economia no serà més petit, precisament per la gran dependència del sector serveis i del turisme, que, de retruc, afecta l'ocupació.

A l'abril, l'atur s'ha disparat a Catalunya, amb 50.000 persones més, i al conjunt d'Espanya ara són 3,8 milions els desocupats inscrits a les llistes de parats. 

Roger Pallarols, director general del Gremi Restauració Barcelona, constata la pèrdua de llocs de treball al sector: 

"La realitat del nostre sector implica que en aquest moment hauríem d'estar creant ocupació i, per tant, engreixant la llista de persones que tenen feina. I, lamentablement, no únicament no estem creant l'ocupació que correspondria en aquesta època de l'any, sinó que estem destruint ocupació que tindria una certa estabilitat durant tot l'any, als bars i restaurants de Barcelona." 

 

Si algú va notar el sotrac abans que ningú, van ser els congressos, amb la cancel·lació del Mobile, al qual van seguir tota la resta. Marta Lecuona Font hi treballava com a organitzadora d'esdeveniments de molts estands, i ara se li ha parat tot:

"Ara mateix estaríem en un pic de feina molt alt i això no és així. El que més ens ha afectat és que des de gener-febrer no tenim cap ingrés i tampoc hi ha cap perspectiva que pugui funcionar o que s'incrementi la feina. Crec que serem els últims de tenir l'oportunitat de fer altre cop esdeveniments."

 

Un bar de Barcelona esperant clientela amb mesures en la fase 0 del desconfinament
Un bar de Barcelona esperant clientela amb mesures en la fase 0 del desconfinament (EFE/Quique García)

 

Que la Covid-19 restringeixi el transport aeri i, per tant, el turisme afectarà molt més la nostra economia que la d'altres països pel pes que té aquest sector. Però si el monocultiu turístic va aturar el cop la crisi del 2008 a base de sou baixos, precarietat i temporalitat, ara pot ser una bomba de rellotgeria per al nostre mercat laboral. No només pels llocs de feina que es perdran, sinó pels que no s'arribaran a generar mai. 

Micaela Álvarez, cambrera d'habitacions i membre de comitè empresa de la UGT, remarca el cop que tenen els treballadors no fixos: 

"No sabem si hi haurà una temporada d'estiu. No és que no perdrem la nostra feina; és que no n'hi haurà. Es veuran reduïts dràsticament els contractes temporals i, molt possiblement, hi hagi fixos discontinus que no es puguin incorporar al seu lloc de treball". 


Jesús Lodeiro, secretari general d'Hostaleria i Turisme de la UGT, qualifica de "catastròfic" el panorama actual "i els mesos que tenim per endavant, l'estiu, i, probablement, part de l'hivern". 

Des del Gremi de Restauració, Roger Pallarols apunta que la caiguda del turisme perjudicarà especialment l'economia de ciutats com Barcelona

"Així com a la crisi del 2008 Barcelona va aguantar millor que altres ciutats, precisament per la demanda externa, pel bon funcionament del turisme internacional, lamentablement, en aquest crisi, ho patirà més i patirà més destrucció d'empreses i d'ocupació." 

És el perill de dècades de creixement apostant per sectors de poc valor afegit, amb molta fluctuació i llocs de treball que també es destrueixen més facilment.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus TurismePrecarietat laboralEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut