Madrid

El món polític lamenta la mort de Samaranch, "un ambaixador de Catalunya i Barcelona al món"

Personalitats polítiques d'aquí i d'arreu del món han recordat i elogiat la figura de Joan Antoni Samaranch. El president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat, en un comunicat, la mort del president d'honor del COI pel seu paper d'ambaixador de Barcelona i Catalunya al món. El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit que, consideracions polítiques al marge, Samaranch va ser "el català més important del món de l'esport i l'olimpisme a escala internacional" i que va tenir "un paper decisiu en l'elecció de Barcelona com a seu olímpica". Des del govern espanyol se n'ha destacat la importància en la consecució dels Jocs Olímpics de Barcelona i el seu suport a la candidatura de Madrid.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha sumat a les nombroses mostres de condol per la mort de Joan Antoni Samaranch. Montilla ha estat durant els darrers dies en contacte amb la família, i ha lamentat "profundament" la pèrdua del que ha estat "un efectiu ambaixador de Catalunya i Barcelona al món, gràcies a la seva capacitat de teixir complicitats positives".

L'exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha tingut paraules d'elogi per Samaranch, a qui ha definit com un "gran ambaixador" de Barcelona. "Una llarga història i una vida plena. Se'm fa difícil parlar en passat de Joan Antoni Samaranch, amb qui tantes coses he viscut i compartit. La seva trajectòria ha anat de la mà de dues obsessions: l'esport i Barcelona", ha explicat Maragall al seu escrit de comiat.

"A mi em queden dues imatges de Samaranch: la del 17 d'abril del 1986 quan va obrir el sobre i amb satisfacció va dir: 'La ville de Barcelona', i la del 9 d'agost del 1992 quan, sense contenir-se, va clausurar els Jocs Olímpics proclamant-los 'els millors Jocs de la història'. Gràcies, Joan Antoni", conclou Maragall.

La majoria dels partits polítics catalans s'han sumat a les paraules de condol per la mort del president d'honor del Comitè Olímpic Internacional (COI) encara que alguns, com ara ERC, han mostrat discrepàncies per la seva "vinculació amb el règim franquista", o han rebutjat pronunciar-se, com ICV. Des del PP català, Alícia Sánchez-Camacho l'ha recordat com un "líder mundial" que va mantenir Catalunya com a referent.

El president de CiU, Artur Mas, ha descrit Samaranch com "un dels catalans amb més projecció universal". "Difícilment trobaríem en una època recent algú nascut a Catalunya que arribés a tenir la projecció universal que ha tingut ell". "Era un home conegut a tot el món i molt apreciat".

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol havia de dinar la setmana passada amb Samaranch, però li va trucar per anul·lar la trobada. Va ser l'última vegada que va parlar-hi. Pujol n'ha destacat les aportacions al món de l'esport, però també la projecció internacional del país. Ha reconegut "que si no hagués estat per Samaranch, hi ha moltes coses importants a Catalunya que no les hauríem tingut, i no només em refereixo als Jocs Olímpics". "La ciutat de Barcelona i Catalunya han d'agrair-li tot un seguit de coses molt importants", ha afirmat l'expresident.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha destacat que amb la mort de Samaranch es perd una persona que va fer una gran contribució a la ciutat de Barcelona. "Hem perdut un barceloní, un català i un espanyol universal, estimat a tot el món. Va estimar Barcelona, l'esport i va contribuir al nou moviment olímpic".

El president de La Caixa i de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), Isidre Fainé, ha elogiat la tasca de Samaranch al sector. "Ha estat una persona que ha fet molt per les caixes d'estalvis", ha afegit.

Madrid li dedicarà un carrer

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha expressat, en nom de l'executiu, el dolor per la mort de Joan Antoni Samaranch, "una de les figures emblemàtiques de representació d'Espanya" i "figura decisiva per al ressorgiment de l'esport espanyol". "Va treballar sempre per l'esport i per Espanya". El seu paper va ser fonamental "per aconseguir els Jocs Olímpics de Barcelona 92. "La seva memòria és un bon testimoni de com representar Espanya en un camp tan fonamental com l'esperit olímpic i com l'esport."

L'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, ha anunciat que "un carrer, una plaça o un espai públic portarà el nom de Joan Antoni Samaranch". Gallardón ha destacat la implicació de Samaranch en les dues candidatures de Madrid per ser seu olímpica. "Estic convençut que el dia que el COI anunciarà que Madrid és la ciutat encarregada d'organitzar els Jocs Olímpics, aquest dia se sabrà que l'èxit s'ha aconseguit per un home: Joan Antoni Samaranch".

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez
Rubalcaba, ha manifestat el seu condol per la mort del president d'honor del COI, Joan Antoni Samaranch, als 89 anys, i ha dit que "ha mort un home de l'esport, a qui li deu moltíssim l'esport espanyol" i l'olimpisme mundial.

Després de conèixer la mort de Samaranch, Rubalcaba ha volgut enviar una salutació i una abraçada afectuosa a la seva família, amb una menció especial al seu fill, amb qui va coincidir a Berlín en els últims campionats del món d'atletisme.

Per la seva banda, el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, ha destacat que el president honorífic del COI va saber projectar "l'energia, l'entrega i el talent" dels valors de l'esport.

El president del Congrés, José Bono, ha definit Samaranch com "un gran ambaixador d'Espanya" que va aconseguir que el país "sonés bé" en el món de l'esport. Un català, ha dit, que va saber "posar en valor" l'esport i Barcelona, i reivindicar el que la societat era "capaç de fer". "Que en pau descansi", ha conclòs Bono.


Personalitats internacionals lamenten la desaparició de Samaranch

El president rus, Dmitri Medvédev, ha qualificat de "gran amic" de Rússia Joan Antoni Samaranch, el primer ambaixador espanyol a Moscou. "Joan Antoni Samaranch va ser sempre portador de l'esperit genuí del moviment olímpic. Ell va fer molt per al seu desenvolupament a tot el món", diu el missatge de condol emès pel Kremlin.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha expressat també la seva "tristesa" per la mort del president d'honor del COI, considerat el promotor de l'olimpisme modern.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut