Barcelona

El món gastronòmic reacciona amb consternació a la mort de Santamaria

La mort inesperada del cuiner de Sant Celoni ha causat un gran impacte entre els seus companys de professió. Els fogons, tant de dins com de fora del país, estan de dol. "Mestre", "defensor dels productes de la terra" o "ambaixador de la cuina" són algunes de les paraules amb què han definit aquest referent de la gastronomia catalana.

Actualitzat
Tot i l'abatiment que sentia una estona després de saber-se la notícia, el cap de cuina del Racó de Can Fabes i mà dreta de Santi Santamaria, Xavier Pellicer, s'ha conjurat per mirar de "tirar endavant" i que d'aquesta manera "no s'acabi" el llegat del cuiner. Bona prova d'això és que aquesta nit tant el seu restaurant vallesà com el local que el xef tenia a Madrid atendran totes les reserves que tenien programades. 

El donostiarra Juan Mari Arzak, company de professió del cuiner, ha afirmat que no té paraules davant la mort del xef, i ha explicat que "malgrat tanta polèmica", amb referència a les crítiques de Santamaria a la cuina d'avantguarda, era amic seu "de tota la vida". Arzak, que té tres estrelles Michelin, ha considerat que la pèrdua de Santamaria "serà molt important, perquè era un dels grans" de la gastronomia espanyola. El xef basc ha reconegut que un cop ha sabut la notícia s'ha quedat "aclaparat" i ha destacat la manera amb què Santamaria defensava Catalunya i lluitava "pels productes de la seva terra, el Montseny".

Per la seva banda, Joan Roca, el propietari d'El Celler de Can Roca, s'ha mostrat "colpit, sorprès i trist" per la mort del cuiner, de qui ha dit que "tots li devem molt". Roca, que tenia "gran amistat" amb Santamaria, ha lamentat la notícia i ha dit que representa una "pèrdua per la gastronomia d'aquest país" ja que "va obrir camí". Finalment, ha expressat el seu "agraïment per tot el que ha aportat a la cuina catalana" i, en particular, per haver-li fet de "mestre". Tot i discrepar en algun moment amb Santamaria, Roca valora el seu "discurs contra la cuina d'avantguarda" perquè, com destaca, va servir per obrir punts de "debat i reflexió".

La xef Carme Ruscalleda s'ha afegit a les mostres de condol per la mort de Santi Santamaria i ha lamentat que hagi arribat en un moment en què el cuiner estava implicat en tants "projectes". La cuinera de Sant Pol de Mar ha revelat que una de les principals virtuts de Santamaria era el seu "valor afegit" obtingut pel seu paper de portador de "la cuina catalana a l'exterior", i n'ha destacat el paper d'ambaixador de la gastronomia i, a la vegada, del país.

D'altra banda, Carles Gaig ha destacat la projecció exterior que van aconseguir els seus fogons i la seva capacitat per desenvolupar un "punt mediàtic" que el va ajudar a difondre la seva feina.

El cuiner Ramon Freixa ha resumit la pèrdua del cuiner de Sant Celoni amb la frase: "La gastronomia de l'Estat està de dol". "Ha mort una persona que va revolucionar l'escena gastronòmica espanyola". Freixa ha definit Santamaria com un home "culte" que feia una cuina "profunda", un "pioner alhora d'obrir el que avui entenem com a restaurant gastronòmic".

Un altre xef destacat del País Basc, Pedro Subijana, ha definit Santi Santamaria com un "gran xef i un orgull per la cuina espanyola", especialment per haver portat la tradició culinària nacional fora de les fronteres de l'Estat. Subijana també ha expressat la seva admiració per la capacitat que tenia el cuiner català de mantenir un gran nombre de negocis en diferents punts del món.

"Positiva i honesta". Aquesta era l'actitud de Santi Santamaria sobre "com i per on" ha d'evolucionar la cuina contemporània, segons Sergi Arola. Pel xef català, a qui encara li costava assumir la notícia, Santamaria tenia una manera "molt arrelada" d'entendre la tradició culinària però "sense renunciar a la modernitat".

En la mateix sentit s'ha expressat Francisco Torreblanca, un dels noms reconeguts de la pastisseria internacional. Torreblanca ha destacat que Santamaria "va saber mantenir les tradicions de la cuina catalana i conjugar-les amb la seva actualització".

Pel xef Martín Berasategui, Santamaria era un "fora de sèrie" que "va lliurar el seu cor i la seva vida a la gastronomia". El guipuscoà ha subratllat la tenacitat del cuiner, el seu caràcter "triomfador, entusiasta i "meticulós", i la seva "increïble" sensibilitat, uns trets que li han permès guanyar-se "l'afecte de tothom". "Santamaria ha format part del moviment culinari que ha canviat la gastronomia a nivell mundial", ha conclòs.

La política i la cultura del país s'afegeixen al dol


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat la mort del xef Santi Santamaria i n'ha destacat l'"esperit de superació" i la "senzillesa". Dues característiques que "el va convertir en un dels referents de la gastronomia mundial". Mas també ha anat més enllà de la seva tasca davant dels fogons. En un comunicat del govern ha assegurat que "perdem una gran persona que va conjugar esforç, entusiasme i creativitat en el seu dia a dia". El president català considera que els restaurants de prestigi que Santamaria té en diferents indrets del món representen el seu "llegat". També els llibres que ha publicat. Artur Mas també ha parlat per telèfon amb la vídua del cuiner de Sant Celoni, Àngels Serra, a qui li ha expressat el seu condol i el del govern català. 

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, també ha lloat la figura de Santamaria. Mascarell ha dit que el cuiner es trobava "en plena efervescència creativa" i ha demanat que quan "s'esmetin els creadors d'aquest país, s'ha d'esmentar Santamaria".

Una altre membre de l'executiu català, la consellera de Governació, Joana Ortega, ha expressat, a través del Twitter, la seva tristesa pel que considera una "gran pèrdua per la cultura i la gastronomia catalana i del món".

Per la seva banda, el sindicat agrícola Unió de Pagesos ha emès un comunicat en què ha remarcat el compromís del xef català amb els productes de proximitat i ha destacat el seu suport als pagesos catalans. Aquests factors, juntament amb la valentia i la seva "claredat" expressiva, són clau per entendre la sintonia existent entre el sindicat i el cuiner.

Fill i "orgull" de Sant Celoni

L'alcalde de la població, Francesc Deulofeu, ha destacat que Santamaria "ha estat un excel·lent santceloní, que ha portat el nom de Sant Celoni arreu del món". Deulofeu afirma que el cuiner "ha treballat molt per al poble i l'ha estimat", un motiu d'"orgull" per tota la localitat vallesana. Per tot això, el batlle ha assegurat que la població del cuiner li farà aviat un "reconeixement especial".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut