Barcelona

El món de les lletres plora la mort de Porcel i en lloa l'energia creativa

La mort de Baltasar Porcel ha portat el dol al món de les lletres catalanes, que ha destacat la força creadora i l'esperit vitalista de l'escriptor mallorquí. Entre els reconeixements que s'han pogut sentir, hi ha el del president de la Generalitat, José Montilla, l'expresident Jordi Pujol, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el president del Consell de les Arts, Xavier Bru de Sala, o el dels també escriptors Gabriel Janer, Màrius Serra i Josep Maria Espinàs. També ha mostrat el condol la seva editorial, Edicions 62.

Actualitzat
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha destacat que Porcel va tenir "una vida absolutament intensa, una capacitat creadora extraordinària", que va ser un "gran escriptor i periodista" i que va accedir "a totes les dimensions en les quals la paraula i la curiositat recollida a través de la paraula tenien una cosa a veure-hi". 

Per la seva part, el també mallorquí Gabriel Janer ha destacat el caràcter "vitalista" del seu col·lega, al qual ha definit com "un home de terra i de mar, illenc, això el caracteritzava sempre, aquesta força aventurera, de risc, tot això era la seva personalitat". 

El president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts, Xavier Bru de Sala, ha posat èmfasi en una personalitat i trajectòria que perduraran. "Ha tingut una enorme influència en el seu temps, si hi ha una persona que hagi influït en el rumb de la societat catalana en els últims anys, molt per sobre de molts altres i de molts grups, aquest és Baltasar Porcel", ha dit. 

L'escriptor Màrius Serra ha subratllat l'esperit crític de Porcel. "La seva capacitat d'explicar la realitat, les seves entrevistes, les seves aproximacions a tots els prohoms de la literatura catalana, amb un cert tarannà llibertari, d'anar a contracorrent, formen part del millor de la seva producció", ha afirmat.

I un altre articulista destacat, Josep Maria Espinàs, ha elogiat "l'esforç" que va fer Porcel per fer compatibles el periodisme i la literatura, feina per la qual ha expressat "respecte i admiració".

El director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, ha recordat que Porcel era "un dels escriptors en llengua catalana amb més projecció internacional".
 
Edicions 62 s'ha afegit a les mostres de condol. L'editora del grup, Pilar Bertran, ha explicat que amb la seva última novel·la, "Cada castell i totes les ombres", va poder "viure l'eufòria que tenia" després d'haver superat la seva primera batalla contra el càncer. "Estava encantat de trobar-se de nou amb els seus lectors", ha dit. "És una pèrdua per les lletres catalanes i per les lletres universals", ha afegit.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amic seu, ha destacat que tenia un "caràcter molt particular" i que va fer "grans serveis al país en molts aspectes, literaris i culturals, però també amb iniciatives com l'Institut d'Estudis Mediterranis".

També l'actual president, José Montilla, n'ha destacat la solidesa i que "va ajudar a conèixer autors com Pla". Precisament, el vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha destacat que "juntament amb Pla i Rovira i Virgili, va ser un dels millors prosistes de la literatura catalana".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut