Barcelona

El món de la política diu adéu a Barrera ressaltant-ne el compromís amb Catalunya

La mort d'Heribert Barrera s'ha rebut en el món de la política com una gran pèrdua. El president de la Generalitat, Artur Mas, i altres personalitats han tingut paraules de record per al que va ser el primer president del Parlament català. Tots ells han destacat el compromís de Barrera amb Catalunya i la forta defensa de les seves conviccions.

Actualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest diumenge en un missatge institucional la valentia, el coratge i la coherència del difunt Heribert Barrera, que, ha destacat, va ser fidel a dues causes que sempre va considerar inseparables, la llibertat plena per a Catalunya i la justícia social.

L'expresident català Jordi Pujol ha volgut deixar clar que la mort de Barrera "ens recorda que va ser un home clarivident, molt patriota i que defensava les seves conviccions amb molta energia però també amb serenitat". "Va ser sempre fidel al país", ha conclòs Pujol.

Una figura històrica d'ERC

La pèrdua d'Heribert Barrera s'ha sentit especialment a Esquerra Republicana de Catalunya, el partit que va encapçalar entre el 1976 i el 1987 com a secretari general i que va presidir entre el 1989 i el 1995.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha subratllat que Barrera és un símbol per a tots aquells que creuen que la transició política va ser un problema per a Catalunya i assegura que "va defensar una opció minoritària que ara és el futur de Catalunya".

Per la seva banda, el futur president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que la desaparició de Barrera els genera una gran responsabilitat: la de donar continuïtat al seu treball i al de la seva generació. Junqueras ha destacat els molts esforços i sacrificis que va fer Heribert Barrera per servir i intentar ajudar Catalunya, una feina, ha dit, que omple d'orgull el seu partit. També n'ha destacat la brillantor intel·lectual.

Digne predecessor

La desaparició del que va ser el primer president del Parlament també ha estat molt sentida entre els seus successors en el càrrec. Joan Rigol el recorda com "un dels polítics més clarividents de la història catalana recent". El qualifica d'honest i insubornable i destaca que gaudia de la credibilitat de tots els grups parlamentaris.

Ernest Benach, a banda de destacar la tasca de Barrera en el càrrec institucional que també ell va ocupar, ha volgut subratllar el paper del difunt en el partit que tots dos compartien. Recorda que Barrera va sostenir Esquerra a l'exili i va ser qui en va permetre la reorganització.

L'actual presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha ressaltat l'"incansable dedicació" a la lluita a favor de l'autogovern del seu antecessor, mort aquest dissabte als 94 anys. En un comunicat, l'ha definit com un dels grans referents de l'independentisme català i ha assegurat que va desenvolupar el càrrec de president de la cambra "amb integritat i abnegació patriòtica".

La capella ardent de Barrera s'instal·larà en aquesta institució a partir de dilluns al matí.

De tots els colors polítics

Convergència Democràtica de Catalunya ha assenyalat l'expresident del Parlament i d'ERC com "un dels principals constructors de la Catalunya actual". Des d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida ha lamentat la pèrdua de la que ha definit com "una gran persona, humil, patriota i defensora de les llibertats de Catalunya". "Va ser un vell lluitador de la llibertat del nostre país", ha assegurat el polític socialcristià.

Des del PSC, Joaquim Nadal elogia la lleialtat de Barrera a les conviccions republicanes, així com l'"altíssim honor que va tenir per ser el primer president del Parlament de Catalunya després de la recuperació de la democràcia". Nadal ha recordat la trajectòria de lluitador de Barrera però també la professional, acadèmica i política com a militant d'ERC.

El PP ha admès aquest diumenge la "credibilitat política" de l'expresident del Parlament i d'ERC, més enllà de les  diferències ideològiques.

Més crítics s'han mostrat els ecosocialistes, que, malgrat destacar la tasca en favor de les llibertats nacionals i democràtiques fetes per Barrera, li retreuen que donés la presidència a Jordi Pujol després de les primeres autonòmiques en comptes d'apostar per reconèixer la majoria d'esquerres que existia al Parlament.

Solidaritat Catalana
per la Independència destaca "la fermesa i claredat" en el posicionament de Barrera, a qui han definit com un referent en la lluita per la independència del país.

Des de Reagrupament també han lamentat la pèrdua d'un patriota "d'alta qualitat intel·lectual i humana i un lluitador infatigable per les llibertats de la nació catalana".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut