El món de la música es mou contra l'emergència climàtica

Coldplay, Massive Attack, Radiohead o Txarango, pioners a reduir la petjada ecològica i impulsar l'economia sostenible

Blai MarséActualitzat

El món de la música i l'espectacle no està al marge de l'emergència climàtica i tots els problemes mediambientals que amenacen el planeta. Referents del pop internacional com Coldplay, Radiohead o Massive Attack estan replantejant les seves gires per reduir-ne la petjada ecològica.

Els Coldplay van anunciar a finals de l'any passat que no farien més gires, mentre que Massive Attack faran els desplaçaments per Europa en tren per disminuir les emissions de CO2.

Per molt que l'activista Greta Thunberg pugui tenir actualment un carisma i una influència semblants als de personatges com Billie Eilish i Rosalía, ha estat més aviat un veterà qui ha posat sobre la taula aquesta qüestió. Chris Martin feia aquest anunci a la BBC el novembre de l'any passat:

"Ens volem agafar un temps de cara a l'any vinent i el següent per investigar no només com una gira pot ser sostenible, sinó com podria ser activament beneficiosa, com podem aprofitar els recursos, com podem aprofitar els recursos que creem perquè tingui un impacte positiu."

Coldplay
Coldplay (Lliure de drets)

Mentre Chris Martin i companyia estudien com les seves gires podrien ser beneficioses, hi ha altres grups que ja ho han portat a la pràctica.

Un exemple molt clar el tenim a casa nostra amb Txarango, que ultimen els preparatius d'una gira sense lavabos químics, amb una tiquetera ètica i barres només amb cervesa artesana.

El grup del Ripollès acaba de penjar el cartell d'entrades exhaurides per a una gira de comiat totalment autogestionada que arrencarà el 12 de juny a Vic.

Concert de Txarango
Concert de Txarango (Arxiu)

El fet que la gira sigui autogestionada permetrà al grup "construir un espai itinerant propi i transformador, basat en l'economia social i solidària". Diverses organitzacions del món cooperatiu col·laboraran en la gira, que es vol que no generi cap residu plàstic; a més, el que s'estalviï en la gestió de la venda d'entrades es destinarà a projectes socials.

El cantant Alguer Miquel ha explicat a Catalunya Ràdio com serà aquest espai itinerant, amb una carpa de circ que girarà per diverses localitats. Txarango és des de fa anys una cooperativa sense ànim de lucre, i la iniciativa es mou cap a aquesta direcció.

"Després de tants anys girant amb el grup ens trobàvem que no podíem construir un espai de concerts, un festival, un esdeveniment gran sense tirar d'empreses purament capitalistes. I hem estat aprofitant que muntem aquesta gira autogestionada per crear tots els serveis que poden abastir un esdeveniment des de l'economia social."

El cantant de Txarango en posa alguns exemples:

"Ara estem fabricant lavabos, creant una cooperativa de gestió dels residus, creant una cooperativa de neveres, de tiradors de barra de cervesa del món artesà, de proximitat. I això, amb tots els aspectes. Hem acompanyat i estem impulsant una tiquetera perquè qui vulgui, les sales o els grups, pugui vendre les entrades online a través d'un portal que,  un cop cobertes les despeses de gestió, un cop cobreixin els llocs de treball dignes de l'empresa, serveix per a un benefici comú, per a projectes solidaris per als propis grups o esdeveniments."

Concert de Txarango
Concert de Txarango (Arxiu)

Txarango ha pogut tirar endavant aquesta iniciativa gràcies a la trajectòria, al públic fidel i a tota la infraestructura que té al darrere. Asseguren que és el paraigua que haurien volgut tenir quan van començar, però envien aquest missatge a les bandes que comencen i als promotors:

"Que estiguin atents a totes aquestes eines, perquè, si entre tots anem pressionant les sales i els festivals a utilitzar una tiquetera responsable, si entre tots anem pressionant els espais i les sales perquè les marques que promocionen aquests espais i els cartells que ens trobem dintre dels escenaris siguin de projectes d'economia social, no d'empreses capitalistes i ferotges com les que governen el món i la indústria de la música, estem creant el que ens hauria agradat trobar quan començàvem."

Una parella es fa una 'selfie' a l'entrada del festival Primavera Sound
Una parella es fa una selfie a l'entrada del festival Primavera Sound

Què hi diuen, doncs, els festivals a aquestes propostes?

Comencem pel més multitudinari a Catalunya, el Primavera Sound, que aquest any, el de la celebració dels vint anys, tindrà com a cap de cartell un grup que ha decidit reduir la seva petjada ecològica, els britànics Massive Attack.

La responsable de premsa del Primavera Sound, Marta Pallarès, explica que aquest grup ha decidit donar suport a un centre de recerca sobre el canvi climàtic a la Universitat de Manchester i fer els seus desplaçaments per Europa només en tren i no en avió.

"Ja estem comptant que segurament haurem de muntar desplaçaments terrestres per a ells i per al seu equip. La meva opinió és que, si això fa que una bona part del públic, inspirada en l'exemple d'un dels grans caps de cartell, també decideix evitar els desplaçaments en avió sempre que sigui possible i arribar a Barcelona amb altres transports terrestres que siguin més sostenibles, doncs crec que seria una iniciativa fantàstica."

 

Sembla, però, que ja hi ha bandes reconegudes a nivell planetari que ja fa anys que fan petites accions a favor de medi ambient. Marta Pallarès explica algunes de les peticions d'aquest grup al Primavera Sound:

"Radio Head ens van fer peticions ben específiques, van presentar una política mediambiental molt concreta. Se centrava en reciclatge de piles, fer servir només ampolles d'aigua reutilitzables, fer servir exclusivament llums led... Que pot semblar que són petits detalls, però, per exemple, només el punt de la il·luminació és molt i molt important. I, esclar, que caps de cartell facin palesa la consciència ecològica també inspira altres grups per fer la seva aportació."

El Primavera Sound va aprofitar l'anunci del cartell paritari de l'any passat per adherir-se a la campanya d'objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides impulsant la recollida selectiva i el reciclatge dels gots, sumada a una altra iniciativa que ja feia anys que duia a terme.

"Calculem i compensem les emissions de CO2 que es comptabilitzen des del 2011. Va ser quatre anys després, el 2015, que es va començar a treballar en un projecte de producció eòlica a Turquia. D'aquesta manera es compensen el 100% de les emissions del diòxid de carboni i generem energia renovable."

De cara a aquest any, també han anunciat la col·laboració amb la tiquetera Dice, la primera 100% mòbil, per estalviar paper.

Assistents a la 19a edició del Primavera Sound
Assistents a la 19a edició del Primavera Sound (EFE)

El Primavera, però, no és pioner a casa nostra en la gestió d'aspectes mediambientals. Hi ha altres festivals, com el Bioritme, que a finals d'agost omple de música l'entorn del Pantà de Sau.

La vuitena edició del Bioritme es farà del 27 al 30 d'agost i, de moment, ja ha confirmat noms com els de Ciudad Jara, ex La Raíz, Xavi Sarrià, Tribade o Jazzwoman. Molts d'aquests artistes també tenen una forta consciència mediambiental, com el mateix festival, que ja neix amb aquesta vocació. El Bioritme és, per definició, un festival ecològic, com ens explica el seu portaveu, Oriol Urrutia.

"Un esdeveniment musical al qual assisteixen 5.000 persones és molt difícil que no tingui un impacte negatiu en el territori. En aquest sentit, tot el festival està enfocat perquè no només tingui el menor impacte possible en el territori, sinó que tingui un impacte positiu. I, sobretot, formar la ment de les persones que assisteixen al festival perquè tinguin en compte aquest respecte per la natura."

Estem davant d'un canvi de tendència? El temps ho dirà, però, com a la resta d'àmbits, l'ecologisme s'ha convertit més que mai en una necessitat, en l'única opció per sobreviure, i és evident que sense vida tampoc hi hauria música.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMúsica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut