Les queixes de Raimon al president
Les queixes de Raimon al president
Rubí

El món de la cultura es reivindica en uns Premis Nacionals amb accent valencià

Raimon, Emma Vilarasau, Joan Francesc Mira i Albert Serra són algunes de les personalitats que han rebut els Premis Nacionals de Cultura

Actualitzat

Raimon, Emma Vilarasau i Albert Serra són algunes de les personalitats que han rebut aquest dimecres al vespre els Premis Nacionals de Cultura. La gala, celebrada a Rubí, ha estat marcada per l'autoafirmació del sector, que ha reivindicat la necessitat d'ésser reconegut i protegit per les institucions. La vetllada ha tingut accent valencià, amb el reconeixement al cantautor Raimon i l'escriptor Joan Francesc Mira.

Altres guardonats han estat el fundador d'Edicions de 1984, Josep Cots; la fotògrafa Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa; el compositor Hèctor Parra; el director del Saló del Còmic, Carles Santamaria; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya; el cineasta Albert Serra, i l'actriu Emma Vilarasau.

Precisament, Vilarasau ha fet un dels discursos més emotius de la gala, amb una oda a la paraula en català en què ha reivindicat la feina dels traductors per "fer sonar en català com si haguessin estat pensades en català" les paraules de grans autors internacionals. L'actriu ha assegurat que el "matís" de cada paraula és el que diferencia una bona interpretació i una de millor i ha agraït haver pogut fer en català gairebé tota la seva carrera professional.

"Són les paraules les que connecten amb el públic, però també a una cultura, a una història i a un país"

L'altre gran protagonista de la gala ha estat el cantautor Raimon, que també ha fet un discurs reivindicatiu. El cantautor de Xàtiva ha retret als màxims mandataris catalans i espanyols que no l'hagin anat a veure a cap dels seus dotze recitals que ha fet per acomiadar-se dels escenaris.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha clos l'acte reconeixent el deute de les institucions amb el sector. Puigdemont ha reivindicat la cultura com "la clau de volta" que sustenta la societat.

"No li hem retornat prou el que ha fet per salvar-nos com a societat"

Al llarg de la gala, el CoNCA ha recordat la figura de desenes de personalitats del món de la cultura mortes en el darrer any, entre les quals hi havia noms com Carles Capdevila, Pere Tapias, Juan Goytisolo o Francesc Lucchetti.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut