Moianès

El Moianès celebrarà un procés participatiu el 22 de març per decidir si vol ser una comarca

L'actual consorci celebrarà un procés participatiu per referendar la creació d'una nova comarca

RedaccióActualitzat

El Moianès celebrarà el proper 22 de març un procés participatiu per referendar la creació d'una nova comarca. Joana Ortega, vicepresidenta del govern i consellera de Governació, es reunirà aquest divendres amb els alcaldes dels 10 municipis que conformen el Moianès per fixar la pregunta de la consulta. La número dos del govern ha explicat que hi ha "converses molt avançades" per tal que el consorci s'adscrigui, de moment, a la Diputació de Barcelona i així, garantir-ne el correcte funcionament fins que es constitueixi la comarca.

Ortega ha assegurat que el procés comptarà amb el "suport logístic" del Departament de Governació que "aportarà tots els elements imprescindibles perquè la consulta es pugui dur a terme". Així doncs, el departament serà qui s'encarregarà de facilitar les paperetes i les urnes corresponents i passarà a formar part de la Comissió Electoral, integrada conjuntament pels alcaldes dels municipis.

Salvador Treserra, alcalde de l'Estany, ha explicat que el procés participatiu es durà a terme el mateix dia als 10 municipis del Moianès i que cada ajuntament haurà de gestionar els locals on es faran les votacions.

D'altra banda, Dionís Guiteras, alcalde de Moià i diputat al Parlament per ERC, ha dit que la pregunta de la consulta ja està consensuada pels alcaldes dels municipis i que serà la següent: "Vol que els deu municipis del Moianès formin part d'una nova comarca?".

La campanya electoral del procés participatiu començarà el proper 6 de març. El consell comarcal de la hipotètica nova comarca serà escollit, així com la resta de consells comarcals, un cop passades les eleccions municipals del proper 25 de maig, com la resta de consells comarcals catalans.

El Moianès

El consorci del Moianès està format per un total de 10 municipis: Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, Estany, Granera i Collsuspina. Actualment, aquests municipis pertanyen a tres comarques diferents: Bages, Osona i Vallès Oriental.

El Moianès és considerada una comarca natural de Catalunya, delimitada pel mateix Altiplà del Moianès. Tradicionalment, els habitants d'aquest territori han demanat la creació d'una nova comarca administrativa que representés aquesta realitat territorial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut