Estocolm

El model de Suècia contra la pandèmia, qüestionat: té 4 cops més morts que Dinamarca

L'estratègia sueca, sense confinament i basada en la responsabilitat dels ciutadans per buscar la immunitat de grup, ha disparat les víctimes Covid-19

Sandra MataActualitzat

L'estratègia de Suècia, que no va tancar el país i aspirava a dominar el virus amb la immunitat de grup, està en entredit. Les xifres de morts s'han disparat i són molt més altes que les dels països veïns. Per exemple, multipliquen per quatre les de Dinamarca. A més, els efectes en l'economia també es noten.

Mirrey Gourie va perdre el pare fa un mes. "Per què no hem protegit els ciutadans contra la pandèmia tancant les fronteres?", es pregunta.

Com a homenatge a les víctimes del coronavirus, ha organitzat un memorial al costat del Parlament. Entre flors i espelmes, molts missatges crítics: "En honor a tots els que moriran sols" o "La humanitat està per sobre de l'economia".

Mirrey Gourie, al memorial de les víctimes del coronavirus a Suècia
Mirrey Gourie al memorial de les víctimes del coronavirus a Suècia

 

La confiança de molts suecs en l'estratègia en aquesta crisi, basada en la immunitat de grup, comença a esquerdar-se. Els pronòstics dels especialistes no s'han complert i el nombre de morts, més de 3.600, comença a pesar en les consciències.

Molts a dins i a fora del país es pregunten si l'enfocament suec ha estat el correcte. No hi hagut confinament, les restriccions no han estat tan estrictes. S'ha informat la població i s'ha recomanat el distanciament. Però escoles, botigues i restaurants han continuat oberts.

El primer ministre, Stefan Löfven, defensa el model:

"És el model suec de gestionar la societat, basat en la confiança en els legisladors, les autoritats i els ciutadans."

Al pas de les crítiques i de l'atenció a la seva estratègia, el primer ministre ha sortit a defensar que Suècia no està vivint aquesta pandèmia de manera diferent que la resta. Però, 3.600 morts, 365 per milió d'habitants, són 4 vegades més que Dinamarca, i encara més si es compara amb els altres veïns nòrdics.

Gent a la terrassa d'un restaurant a Estocolm el 26 d'abril
Gent a la terrassa d'un restaurant a Estocolm el 26 d'abril (EFE/Jessica Gow)


La immensa majoria de víctimes són persones més grans de 70 anys, la meitat, residents en geriàtrics, on creixen les crítiques per la mala gestió.

El govern reconeix el problema, com l'error en els supòsits que preveien que al maig el 40% de la població estaria immunitzada, però recorden que la seva és una estratègia a llarg termini, una marató. El temps ho dirà.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut