El missatge trucat de la reina Elisabet que alerta sobre les "fake news"
La cadena britànica Channel 4 ha publicat un vídeo hipertrucat de la reina Elisabet el mateix dia que s'emet la seva salutació reial per Nadal
El missatge trucat de la reina Elisabet que alerta sobre les "fake news"
Una imatge del vídeo en què una reina Elisabet "fake" alerta sobre la informació falsa
Una imatge del vídeo en què una reina Elisabet "fake" alerta sobre la informació falsa

El missatge trucat de la reina Elisabet que alerta sobre les "fake news"

La cadena britànica Channel 4 ha publicat un vídeo hipertrucat de la reina Elisabet el mateix dia que s'emet la seva salutació reial per Nadal

Redacció Actualitzat
TEMA:
Regne Unit

Aparentment, és un resum del missatge que la reina Elisabet II del Regne Unit dirigeix als ciutadans britànics i de la Commonwealth cada 25 de desembre.

"Si hi ha un tema al meu missatge d'avui és la confiança; confiança en el que es genuí i el que no ho és", diu sa majestat.

Però no és el que sembla: és un vídeo hipertrucat de la cadena Channel Four en què ha recreat la compareixença amb un to satíric sobre el seu regnat.

El 2020 ha estat un any desafiant per a tothom. Un any en què la majoria, gràcies a les reserves de paper de vàter, heu entès què se sent al tenir dificultats al tron.

El vídeo també ventila assumptes delicats de la corona, com l'acusació al duc de York per abusos sexuals als Estats Units, enmig del cas Epstein.

Una cosa que ens ha sostingut a molts de nosaltres són les nostres famílies. Per això estava tan trista amb la partida de l'Enric i la Meghan [mentre apareix una fotografia de la parella]. No hi ha res més dolorós que algú et digui que prefereix la companyia dels canadencs a la teva. Almenys tinc el meu estimat Andreu a prop. Sembla poc probable que se'n vagi a Nord-amèrica aviat...

Tampoc estalvia la sàtira cap al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, i la seva recent paternitat.

El 2020 ha estat un any d'herois. Com els treballadors de la sanitat pública, molts dels quals han estat forçats a prendre riscos alts, com tractar Boris Johnson, sabent que en qualsevol moment, com a resultat, es podien quedar embarassats.

 

 

Després d'una magnífica coreografia de sa majestat, a partir del minut 3.08, la reina Elisabet fake recupera un to més seriós per reflexionar sobre la veracitat de la informació que circula arreu.

El nostre món avui passa per les pantalles. Cosa que em retorna a la qüestió de la confiança, sobre si el que veiem i escoltem és el que sembla. En nom meu, la vostra reina, i tota la gent de Channel 4, confio que tindreu el millor Nadal de tots.

 

En un segon vídeo que mostra la tècnica que ha utlitzat Channel 4 per hipertrucar el missatge de la reina, amb la interpretació de l'actriu Debra Stephenson, es completa el missatge final:

Com qualsevol tecnologia, té el potencial de ser molt destructiva. Hi ha la part seriosa, un missatge que la gent necessita per pensar sobre d'on treuen la informació i si poden confiar en la font, perquè hi ha moltes maneres de presentar informació falsa de forma convincent. Però també volíem entretenir i divertir la gent, no volíem alliçonar les persones d'una forma severa. Volíem provocar riures difonent un missatge molt seriós, això sí.

 

El missatge real

Aquest divendres, la reina Elisabet II de veritat s'ha dirigit als seus conciutadans, a les tres de la tarda, hora local.

 

Al seu discurs de Nadal, ha elogiat la tasca dels sanitaris que han estat al capdavant de la crisi sanitària, especialment les infermeres, i ha donat el seu suport als afectats per la pandèmia de Covid-19 --més de dos milions de casos i prop de 70.000 defuncions al país.

"Avui, els nostres treballadors a primera línia segueixen alimentant la flama per nosaltres, sostenint els avenços increïbles de la ciència moderna. Els devem molt. Estem inspirats per la gratitud i l'amabilitat de persones desconegudes en les nits més fosques. Hi ha esperança que tornem a ressorgir."

 

És la tercera vegada que la monarca britànica es dirigeix a la nació enguany. Al mes d'abril va fer un discurs televisat en el moment més crític de la pandèmia al Regne Unit.

L'altre missatge el va fer el 8 de maig del 2020, en el setanta-cinquè aniversari de la victòria dels exèrcits aliats en la Segona Guerra Mundial.

 

Un debat que no és nou

D'un temps ençà, la tècnica d'hipertrucar ("deepfake" en anglès) s'ha vist immersa en un debat que contraposa les seves possibilitats tecnològiques (al camp del cinema, per exemple) amb els seus problemes ètics.

Els nivells de versemblança i el perill que cada vegada sigui més difícil contrastar l'autenticitat del material audiovisual, gràcies a aquestes tècniques, tindran un profund impacte en el dret a la informació, especialment a Internet.

L'expresident dels Estats Units Barack Obama o el mateix president Donald Trump han estat utilitzats en aquesta discussió.

 

L'actor Jordan Peele va fer servir l'exmandatari demòcrata per alertar sobre la proliferació de les "fake news". En aquest vídeo fals, Obama diu afirmacions impensables com "Killmonger tenia raó", referint-se al film "Black Panther", o qualificant Donald Trump d'"imbècil".

Al seu torn, el programa "The late show with Stephen Colbert" va fer servir l'auge de la tècnica del "deepfake" per tot el contrari: alertar que no hi ha res més antic que la mentida. En aquest vídeo, es poden veure declaracions reals del president Donald Trump que no són veraces.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit Notícies falses
Anar al contingut