El missatge d'auxili d'uns presoners que una nena troba amagat en una postal de Nadal
Entrevista de la nena i el seu pare a la BBC
Londres

El missatge d'auxili d'uns presoners que una nena troba amagat en una postal de Nadal

La cadena de supermercats britànica Tesco ha suspès la venda de les postals i ha obert una auditoria a l'empresa de la Xina

RedaccióActualitzat

"Som presoners estrangers a la presó Shanghai Qingpu, a la Xina, obligats a treballar en contra de la nostra voluntat": aquest és el missatge que va trobar Florence Widdicombe, una nena de 6 anys, mentre escrivia les seves postals de Nadal a Londres.

La nena havia comprat un paquet de postals a la cadena de supermercats Tesco i quan n'havia escrit 5 o 6 va trobar el missatge escrit a mà i en majúscules en una de les postals. Ella va pensar que era un missatge de Nadal i el va entregar al seu pare.

 

Missatge trobat a la postal

A la nota demanaven a qui la trobés que contactés amb Peter Humphrey, un periodista britànic i investigador especialitzat en fraus corporatius:

"Som presoners estrangers a la presó de Shanghai Qingpu, a la Xina, obligats a treballar en contra de la nostra voluntat. Ajudeu-nos i notifiqueu-ho a l'organització de drets humans. Utilitzeu l'enllaç per contactar el Sr. Peter Humphrey"

 

Florence va dir a BBC News que quan li van dir el significat del missatge es va sentir "trista".

Entrevista de la nena i el seu pare a la BBC

 

El seu pare, Ben Widdicombe, va dir que primer va sentir "incredulitat" en descobrir el missatge i va pensar que era broma.

"Però després de pensar-hi ens vam adonar que potser era una cosa molt seriosa. Em vaig sentir molt commocionat, però també vaig sentir la responsabilitat de transmetre-ho a Peter Humphrey, ja que l'autor em va demanar que ho fes."

 

El pare de la nena va aconseguir contactar amb el periodista a través de LinkedIn.

Humphrey i la seva dona nord-americana, Yu Yingzeng, van ser condemnats a la Xina el 2014 per obtenir il·legalment registres privats de ciutadans xinesos i vendre la informació. La parella va ser deportada de la Xina el juny del 2015 després de reduir-se les penes de presó.

Peter Humphrey, periodista britànic empresonat a la Xina

 

Segons ha explicat el diari Sunday Times, Humphrey desconeix les identitats i les nacionalitats dels presos que van escriure la nota a la postal, però "no te cap dubte que són presoners de Qingpu que ja em coneixien abans de posar-me en llibertat el juny del 2015 de la presó on vaig passar 23 mesos".

"Vaig passar dos anys a la presó a Xangai entre el 2013 i el 2015 i els meus últims nou mesos de captivitat van ser a la presó d'on prové aquest missatge. Això ho ha escrit algun dels companys de la meva cel·la d'aquella època, que encara continuen allà. Estic bastant segur que es va escriure com a missatge col·lectiu. Evidentment, una sola mà va produir aquesta escriptura de lletres majúscules i crec que sé qui era, però mai divulgaré el seu nom".

 

La cadena de supermercats ha suspès el proveïdor xinès de postals de Nadal

Després que la premsa fes pública la història del missatge a la postal, el gegant del supermercat britànic Tesco va suspendre aquest diumenge el proveïdor xinès de les postals de Nadal. Un portaveu de la companyia va assegurar que estan en contra del treball penitenciari:

"Abominem el treball penitenciari i no ho permetríem mai a la nostra cadena de subministrament", va dir diumenge un portaveu de Tesco.

Paquet de postals on hi havia el missatge venut al supermercat Tesco

 

Tesco, el supermercat més important de la Gran Bretanya, ha posat en marxa un procés d'auditoria integral.

"Aquest proveïdor va ser auditat de manera independent el mes passat i no es va trobar cap prova que indiqués que havien trencat la nostra norma que prohibia l'ús de treballs penitenciaris. Si un proveïdor incompleix aquestes normes, hi deixarem de treballar de manera immediata i permanent."

Aquestes postals són solidàries i Tesco dona part dels beneficis, uns 350.000 euros l'any, a la British Heart Foundation, Cancer Research UK i Diabetes UK.

Sky News ha explicat que les targetes es van produir a la fàbrica d'impressió Zheijiang Yunguang, que es troba a uns 100 km de la presó de Shanghai Qingpu. L'empresa, que imprimeix targetes i llibres, diu a la seva web que subministra material a Tesco.

 

La Xina rebutja les acusacions i acusa Humphrey​

Des del Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina han rebutjat les denúncies. Geng Shuang ha dit als mitjans de comunicació de Beijing que segons les informacions que tenen, a la presó de Qingpu no hi ha presos estrangers amb treballs forçats.

Portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina (Reuters)

 

Asseguren que tot és "una farsa" creada per Humphrey.  

"Això és una farsa creada pel senyor Humphrey. De tant en tant, sortirà a exagerar alguna cosa perquè la gent no s'oblidi d'ell. Però aquesta vegada, la farsa que ha creat és realment obsoleta. Li donaré un consell: si vol atenció, com a mínim conformi alguna cosa nova. Aquí, puc dir amb responsabilitat, segons els departaments pertinents, que a la presó de Qingpu de Xangai no hi ha cap pres estranger fent treballs forçats."

 

Humphrey i la seva dona van ser alliberats l'any 2015 arran de les pressions diplomàtiques.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Viral Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut