La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en una imatge d'arxiu

La Moncloa exigeix que Puigdemont "torni a la legalitat" abans de dijous a les 10 del matí

El govern espanyol considera que Puigdemont "no ha respost" i l'adverteix que serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució"

RedaccióActualitzat

Després de rebre la carta de resposta del president Carles Puigdemont al requeriment de Mariano Rajoy, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que el president espanyol ja ha respost. Sáenz n'ha avançat una valoració, en què lamenta que Puigdemont "hagi decidit no respondre" al primer requeriment del govern espanyol i no hagi aclarit si va proclamar la independència.

"No era gaire difícil dir si sí o si no havia declarat la independència (...). No s'entén l'interès, la perseverança, en la confusió. Només si respon a l'estratègia dels més radicals per tensar la situació al límit."

"Com que ha eludit aquesta resposta, entra en marxa la segona fase d'aquest requeriment", ha etzibat la vicepresidenta espanyola. L'executiu espanyol ha donat fins dijous a les deu del matí per respondre i "tornar a la legalitat", després de destacar que l'objectiu de l'executiu no és suspendre l'autogovern de Catalunya, sinó que aquest "s'executi d'acord amb la legalitat" i que l'autonomia s'exerceixi "d'acord amb els paràmetres constitucionals i l'Estatut".

"Té l'oportunitat de ser clar, tornar a la legalitat. Ningú nega el diàleg, però s'ha de fer dins la llei, dins la legalitat i dins del Congrés. El diàleg no s'exigeix, es practica."


Sáenz de Santamaría confia que "torni el seny" i que Puigdemont deixi d'"enredar" i "sigui clar per una vegada" per no tenir els catalans en la "incertesa".

"Quan no és capaç de dir 'sí' o 'no' al que has plantejat a la ciutadania, això significa que Puigdemont té un greu problema, no només de respecte a la legalitat, sinó de respecte als ciutadans que exigeixen claredat."

En al·lusió a l'aplicació del 155, Sáenz de Santamaría ha advertit que el president Puigdemont en serà l'únic responsable.

"Ningú ha tingut tan fàcil evitar que s'apliqui la Constitució. Hi ha una clau, que són les 10 del matí de dijous (...) Està en la seva mà evitar que es facin els passos següents."

El president serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució"

De fet, en la carta de resposta a Puigdemont el president Rajoy ja adverteix que el president serà "l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució".

"Encara té marge per contestar de manera clara i senzilla al requeriment que li vaig enviar dimecres. Continua estant en la seva mà obrir un nou període de normalitat i lleialtat institucional que tot el món li està reclamant. En cas contrari, serà vostè l'únic responsable de l'aplicació de la Constitució."

Tot i això, després de lamentar "profundament" que el president de la Generalitat no hagi contestat al requeriment, Rajoy ha admès que aquesta nova petició suposa el pas previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució:

"El requeriment que li vaig enviar suposa el pas previ al procediment establert en l'article 155 de la Constitució que, en contra del que afirma, no implica la suspensió de l'autogovern, sinó la restauració de la legalitat en l'autonomia."

Així doncs, en contra del que afirma el president de la Generalitat, insisteix que l'article "no implica la suspensió de l'autogovern, sinó la restauració de la legalitat en l'autonomia".

"El requeriment és una oportunitat per reconduir el greu deteriorament de la convivència que es viu a Catalunya, perquè la Generalitat torni a la llei i, a partir d'aquí, es recuperi la normalitat institucional entre administracions. Tornar a la legalitat, previ a qualsevol diàleg democràtic."

En qualsevol cas, el president espanyol assegura que no pot acceptar que hi hagi un conflicte històric entre Catalunya i l'Estat:

"No puc acceptar de cap manera l'existència d'això que vostè denomina 'conflicte històric entre l'estat espanyol i Catalunya'. Mai en tota la seva història els ciutadans de Catalunya han gaudit de més llibertats, de més autonomia política i financera que durant aquesta etapa democràtica. L'únic conflicte que existeix en aquest moment a Catalunya és un conflicte de legalitat."

La carta de Rajoy destaca també que no són creïbles les crides de Puigdemont al diàleg en nom del conjunt de Catalunya "quan vostè es nega a parlar amb una part important de l'esmentada societat".

1912_001 by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Catalá no considera vàlida la resposta de Puigdemont

Abans, el ministre de Justícia ha dit que no considera vàlida la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment que li demanava si dimarts passat va declarar la independència de Catalunya. Durant la celebració d'un acte amb ministres de Justícia iberoamericans que es fa a Madrid, Rafael Catalá ha dit que aquesta resposta de Puigdemont "no respon al que se li va sol·licitar" des de l'executiu central. Rajoy va demanar al cap del govern català que concretés si havia declarat la independència i va avisar que tenia fins dijous per rectificar.

En la mateixa línia que el titular de Justícia, el cap de la diplomàcia espanyola, Alfonso Dastis, ha afirmat que la carta del president de la Generalitat d'aquest dilluns no respon al requeriment i ha dit que Puigdemont dona prioritat a les tendències més radicals: "Crec que prevalen diguem-ne les influències més radicals i ara veurem com aniran desenvolupant-se els esdeveniments."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155Independència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut