El ministre de Justícia de Bèlgica, Koen Geens (REUTERS)
Brussel·les

El ministre de Justícia belga diu que l'ordre de detenció és competència del jutges

RedaccióActualitzat

El ministre de Justícia de Bèlgica assegura que l'orde de detenció contra Carles Puigdemont i els quatre consellers que es troben en aquell país és completament judicial i que l'executiu "no té cap rol", és a dir, no hi participa.

En un comunicat que ha publicat en el seu compte de Twitter, el ministre Koen Geens fa algunes precisions sobre l'ordre de detenció europea que va emetre divendres la jutge Carmen Lamela:

 

Koen Geens assegura al comunicat que l'ordre de detenció europea, a diferència de l'extradició, es fa, exclusivament, a través de contactes directes entre les autoritats judicials de cada país:

"El procediment és completament judicial: a diferència de l'extradició, el poder executiu no participa en el procediment de l'ordre de detenció europea. Tot es fa a través de contactes directes entre les autoritats judicials."

 

 

El ministre Geens ha volgut precisar alguns punts del procés que s'obre a partir que la fiscalia belga ha rebut, passades les vuit del vespre de divendres, les euroordres per detenir i extradir Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats pel govern espanyol que l'acompanyen a Brussel·les.

Koen Geens explica que l'extradició ja no exiteix entre estats membres de la Unió Europea i que l'ordre de detenció europea s'aplica des del 2004. Segons explica, l'euroordre només es pot emetre per delictes castigats amb "almenys un any de presó".

També afegeix que hi ha certes situacions que fan possible rebutjar l'execució d'una detenció europea. La llei belga preveu en l'aplicació de les euroordres diversos supòsits que permeten rebutjar l'extradició. Un d'ells és que hi hagi risc greu pels drets fonamentals del detingut en l'Estat que el reclama.

En tot cas, recorda el ministre belga, la persona sobre la qual es dicta l'euroordre haurà de prestar declaració en un termini de 24 hores davant el jutge instructor assignat al cas.

El ministre de Justícia és d'un partit democristià flamenc, soci de govern, juntament amb dos partits flamencs més, del partit liberal való del primer ministre Charles Michel.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155
Anar al contingut