Madrid

El ministre Catalá creu que la cúpula del procés serà inhabilitada abans del judici

El ministre de Justícia ha negat que existeixi cap "pla Moncloa" per pactar amb els partits independentistes la renúncia de Puigdemont

RedaccióActualitzat

El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, creu que la cúpula de l'independentisme podria ser inhabilitada d'aquí a pocs mesos, a finals de març. En tot cas, fos llavors o fos abans de l'estiu, això passaria quan el jutge del Tribunal Suprem que porta la causa per sedició i rebel·lió, Pablo Llarena, acabi la instrucció del cas.

Catalá ho ha dit en una entrevista a Antena 3. Aquesta és una possibilitat prevista a la llei d'enjudiciament criminal:

"Quan es produeix el processament per una sèrie de delictes greus o persones rebels, en aquell moment, abans fins i tot d'esperar a la sentència, ja hi ha una inhabilitació. Per tant, més enllà del que digui la sentència final, que arribaria a la tardor o a finals d'any, hi pot haver una inhabilitació des de molt d'hora. Per tant, totes aquestes persones les treu de l'escena de la representació pública i les inhabilita per exercir activitats polítiques."

Aquesta inhabilitació, a hores d'ara, només afectaria Oriol Junqueras, l'únic acusat de rebel·lió que està en presó provisional.

El "pla Moncloa"

Catalá ha negat que existeixi cap "pla Moncloa", en referència a l'expressió utilitzada per Carles Puigdemont en els missatges divulgats aquest dimecres.

Aquest suposat pla implicaria un pacte que permetria alliberar els polítics presos amb la condició de renunciar a la presidència de Puigdemont:

"És una manera de parlar. Jo crec que es refereix al conjunt d'accions que l'estat de dret porta fent fa temps per garantir que a Espanya es compleixen les lleis i s'aplica la Constitució."

"Això, en què estem treballant des de fa temps, no és el "pla Moncloa", és l'estat de dret aplicat a tots els espanyols, i per tant no hi ha pactes secrets, no hi ha acords al marge de la transparència i de la llei."

Noves eleccions

Pel que fa a la investidura en si, Catalá ha considerat que aquest dimecres es va activar "el rellotge de la investidura", perquè va acabar-se el termini de 10 dies per a la celebració del debat.

Aquesta pressa per fer córrer els terminis podria precipitar unes noves eleccions a Catalunya. És el que ha vingut a dir l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo.

En declaracions a "Els Matins" de TV3, Margallo ha dit aquest dijous que si no hi ha un candidat "lliure d'hipoteques judicials" Rajoy "es veurà forçat" a convocar-les.

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut