Barcelona

El Ministeri d'Indústria descarta Ascó i Zarra i dóna el cementiri nuclear a Villar de Cañas

El municipi de Villar de Cañas, a Conca, acollirà el cementiri de residus nuclears, tal com havia avançat Catalunya Ràdio. El segon Consell de Ministres del govern de Mariano Rajoy ho ha aprovat després que l'anterior executiu del PSOE hagués ajornat la decisió reiteradament. Justament, la portaveu de l'executiu ha destacat aquest retard recordant que tenia un cost diari de 60.000 euros. Ha estat, però, una decisió sorpresa, ja que el nou ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha descartat les dues candidates amb més opcions: Ascó i Zarra, al País Valencià.

RedaccióActualitzat
Villar de Cañas era el quart dels vuit municipis aspirants a acollir el magatzem nuclear centralitzat, al darrere de Zarra, al País Valencià; Ascó, a la Ribera d'Ebre, i Yebra, a Guadalajara.

Precisament fa un parell de setmanes, el consistori d'aquest municipi va acordar renunciar al 50% de les ajudes econòmiques lligades al cementiri nuclear per quedar-se'l. Això significa deixar d'ingressar un total de 72 milions d'euros durant 60 anys.

El projecte d'aquest magatzem nuclear preveu una inversió aproximada de 700 milions d'euros i la creació d'uns 300 llocs de treball directes durant els cinc anys de construcció del complex.

Villar de Cañas és un municipi de 450 habitants situat a una hora i mitja de Madrid, i governat pel Partit Popular des del 1990.

Castella-la Manxa, satisfeta

El govern de Castella-la Manxa ha valorat favorablement la notícia, ja que la construcció del magatzem temporal centralitzat de residus radioactius suposarà una important inversió de diners. A més, contribuirà a dinamitzar l'economia de la regió.

El portaveu de l'executiu autonòmic, Leandro Esteban, ha assegurat que és una "magnífica notícia". Assegura que entre els llocs de treballs directes i indirectes es pot generar una demanda de 1.000 treballadors.

Ascó ho considera una decisió política

En canvi, com era d'esperar, la notícia no ha agradat a l'Ajuntament d'Ascó, que considera que aquesta és una decisió política, i no pas tècnica. El consistori continua insistint que Ascó és la millor opció, perquè, entre altres coses, és l'única que té tren al costat dels terrenys on es podria instal·lar el magatzem nuclear. Recordem que la d'Ascó va ser una de les candidatures més valorades per l'anterior executiu espanyol.

Al marge de la defensa aferrissada de l'Ajuntament i d'una gran part de la població, la candidatura d'Ascó havia topat des del principi amb la mobilització de plataformes d'oposició ciutadana i amb el mateix Parlament de Catalunya.

Dos anys esperant

La decisió del nou executiu espanyol arriba quan es compleixen dos anys des que el seu predecessor en el càrrec, Miguel Sebastián, va obrir el procés de presentació de candidats. La intenció del govern espanyol era decidir el municipi definitiu a començament d'estiu del 2010, tot i que finalment l'exministre ha acabat el seu mandat sense que es resolgués la qüestió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut