Educació és conscient que les comunitats hauran de fer un esforç econòmic.
Educació és conscient que les comunitats hauran de fer un esforç econòmic.
Madrid

El Ministeri d'Educació xifra en 200.000 les places d'FP que s'han de crear la legislatura vinent

El Ministeri d'Educació calcula que la legislatura vinent s'hauran de crear 200.000 places noves de Formació Professional per satisfer les demandes del mercat des d'ara fins a l'any 2020. Les dades les ha donat el ministre del ram, Ángel Gabilondo, que les ha traslladat als consellers de les comunitats autònomes. Ha estat en el marc de la conferència sectorial d'educació que s'ha fet a Madrid. Segons els càlculs del ministeri, a més d'augmentar l'oferta també cal redefinir el mapa de la Formació Professional i potenciar sectors com el del transport i la distribució, els serveis o el sector manufacturer.

RedaccióActualitzat
El ministre Gabilondo ha assegurat que l'objectiu del seu departament "és reorientar l'oferta i els recursos públics dels sectors més desequilibrats pel que fa a la demanda social i formació. La distribució l'ha de fer cada comunitat autònoma, però és imprescindible una anàlisi de conjunt com aquesta".

L'informe no inclou el cost d'aquesta adaptació de l'oferta d'FP i de l'increment del volum de places, però Ángel Gabilondo ha reconegut que per executar aquest pla "seriosament" les comunitats hauran de fer un "esforç" econòmic.

La xifra de titulats d'FP a Espanya és actualment de 4,6 milions de persones. Aquest curs els alumnes matriculats en cicles formatius han augmentat prop d'un 6% respecte a l'any anterior. Segons el Ministeri d'Educació, aquestes xifres són "baixes" si es té en compte que per l'any 2020 la força de treballadors a Espanya superarà els 20 milions de persones, de les quals el 50% haurà de tenir un nivell mitjà de qualificació.

Els sectors que necessiten més noves places són els de la distribució i el transport, amb 115.000, seguit dels serveis, amb 60.000, i 12.000 el manufacturer. Crida l'atenció que també es plantegi un increment d'11.000 places per a la construcció. La justificació és que els seus treballadors tenen en general poca qualificació i això els fa especialment vulnerables en èpoques de crisi.

Una altra de les conclusions de l'estudi és la necessitat d'incrementar la relació entre els centres de Formació Professional i les empreses per ajustar la formació a les demandes dels diferents sectors productius.
Anar al contingut