Madrid

El Ministeri d'Economia diu que la victòria del PP a Galícia endarrerirà el finançament

La victòria electoral del Partit Popular a Galícia obligarà a endarrerir un cop més el nou finançament autonòmic. Això és el que han assegurat fonts del mateix Ministeri d'Economia. La raó principal és que el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, ha d'esperar fins que s'hagi elegit el nou govern gallec, per poder convocar el Consell de Política Fiscal i Financera. Recordem que en aquest organisme hi estan representades totes les comunitats autònomes, menys Euskadi, que es regeix pel sistema de concert. Segons aquestes fonts, a més, caldrà que el Ministeri informi primer el nou conseller d'economia de Galícia, per posar-lo al dia de l'estat de les negociacions i recollir les seves opinions.

Actualitzat
El Ministeri d'Economia ha confirmat un nou retard en l'acord del nou finançament català, que hauria d'haver-se produït abans del 9 d'agost de l'any passat. Fonts del ministeri han explicat que el nou finançament es veurà novament endarrerit perquè caldrà esperar que el guanyador de les eleccions gallegues, el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, prengui possessió del càrrec i nomeni nou conseller econòmic. Tot plegat tardarà aproximadament un mes.

A més, les mateixes fonts han explicat que després del nomenament s'hauran d'asseure amb el nou conseller per posar-lo al dia de l'estat de les negociacions i escoltar la seva opinió, abans de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera, on hi ha representades totes les comunitats autònomes, menys Euskadi que té el règim del concert econòmic.

El mateix Solbes ja va apuntar que la celebració de les eleccions autonòmiques a Galícia podria afectar a l'hora de prendre una decisió sobre el finançament, si bé des del Ministeri d'Economia s'ha descartat que les negociacions puguin endarrerir l'acord fins al 2010, tal com s'ha apuntat des d'algun altre mitjà de comunicació.

Rubalcaba: "Un té més culpa que l'altre"

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va deixar caure dimarts que l'acord de finançament entre el govern i la Generalitat és "una cosa entre dos", de manera que "pot ser que la responsabilitat no sigui simètrica". Després de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, a la qual també va assistir el conseller d'Interior, de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, Rubalcaba va dir que la negociació del sistema de finançament autonòmic no és el seu "negociat", però va recordar que si no hi ha acord "igual un té més culpa que l'altre".

Anar al contingut